Schutterij St. Isidorus levert laatste groenten aan voedselbank

180202 SvM IsidorusLevertGroenten 1 700Xaf Hendriksen met de laatste kratten groenten.

DIDAM – Bijna drie jaar geleden leverde schutterij St. Isidorus de eerste zelf geoogste groenten af bij de voedselbank. Vanmorgen werden de laatste kratten prei en boerenkool bezorgd. Daarmee eindigde het voedselproject van de Oud-Dijkse schutterij, dat werd gekoppeld aan het Gelders Landjuweel dat vorig jaar juni in de buurtschap plaatsvond.

Lees meer...

Schuttersvrienden voor het leven

180122 DG Schuttersvrienden K 350Unieke leden bij schutterij St. Antonius eert Piet en Teun, al 70 jaar lid. P16

 

Twee unieke leden delen al heel hun leven lief en leed, ook buiten de schutterij


Schuttersvrienden voor het leven

180122 DG Schuttersvrienden 700 Piet Derksen (l) en Teun Polman in de bloemen. FOTO THEO KOCK

Schutterij St. Antonius in Nieuw-Dijk huldigt Teun Polman (88) en Piet Derksen (87) vanwege 70 jaar onafgebroken lidmaatschap.

Natasja Scheerder


Nieuw-Dijk

Ze gingen samen naar school, bouwden samen een huis en werden samen lid van de schutterij. In 1948 meldden Teun Polman (88) en Piet Derksen (87) zich als 18-jarige jongens aan bij schutterij St. Antonius in Nieuw-Dijk. Zaterdag werden ze gehuldigd voor 70 jaar onafgebroken lidmaatschap.

,,Een unicum voor onze schutterij", zegt voorzitter Ronnie Derksen. ,,Tegenwoordig slaan de leden nog wel eens een jaar over." Teun Polman en Piet Derksen lieten nooit verstek gaan. ,,Ja, één keer. Toen een familielid een dag voor het schuttersfeest overleed", vertelt Polman. Derksen was er alle jaren bij, zelfs in zijn diensttijd. ,,Ik meldde me ziek, want het schuttersfeest moest ik vieren."

Polman zette zich daarbij 15 jaar in als secretaris en 27 jaar als voorzitter van St. Antonius. Derksen vervulde twee jaar de taak van officier en was 52 jaar vendelier. De twee laten daarmee in alles zien, waar het bij de schutterij vooral om draait: trouw, dienstbaarheid en broederschap.

Het kostte ze echter geen enkele moeite. ,,Vroeger waren er niet zoveel feesten, alleen de kermis, meimarkt en het schuttersfeest. Wij hadden er al een paar jaar naar gehunkerd en waren blij dat we 18 waren en lid mochten worden van de schutterij. Had je een mooi meisje gezien, dan kon je haar eindelijk meenemen naar het schuttersfeest om met haar te dansen", zegt Derksen lachend.

In rijen stonden ze om zes uur 's avonds voor de deur van het schuttersgebouw te wachten tot ze de vloer op mochten. ,,Soms waren er zoveel mensen in de tent dat we in twee ploegen moesten dansen", weet Derksen nog. ,,We dansten door tot het feest om elf uur was afgelopen, om twaalf uur lagen we in bed. Tegenwoordig begint het feest dan pas."

180122 DG Schuttersvrienden T 350

Maar er veranderde meer. In de eerste jaren dat Polman en Derksen lid waren, was de schutterij nog klein. Inmiddels telt de vereniging ruim 400 leden. ,,In die tijd droegen we alleen een sjerp en kostte een lidmaatschap 7 gulden", weet Polman. ,,Schieten deden we op kleine bloempotjes en feest vierden we, tot het in 1977 afbrandde, in ons eigen schuttersgebouw." Het was hetzelfde jaar dat Derksen schutterskoning werd. Dat lukte hem maar één keer. Net als Polman, die zich in 1955 tot de beste schutter kroonde.

Schuttersfeest vieren ze nog steeds samen. Polman als erevoorzitter en Derksen als erelid. Maar ook buiten de schutterij delen de twee lief en leed. Ze wonen al vanaf 1959 naast elkaar, trouwden in dezelfde week en drinken samen nog regelmatig een glaasje punch. Vorig jaar kregen beiden echter ook een grote tegenslag te verwerken, toen ze in korte tijd hun vrouwen verloren.

,,Onze vrouwen overleden drie dagen na elkaar, terwijl ze ook drie dagen na elkaar zijn geboren. Het toeval wil bovendien, dat we zonder het te weten dezelfde grafsteen hebben gekocht. De één met een kolom links en de ander rechts. Precies zoals we onze huizen destijds bouwden."

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 22-01-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus