ALV Orde Nobilis Papegay AFGELAST

NobeleOrde 700

Lees meer...

Delegatie Schutterij bezoekt EGS Frühjahrstagung in Lippstadt

160403 GvA Herbsttagung 0

Delegatie Schutterij bezoekt EGS Frühjahrstagung in Lippstadt

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april jl. vond in het Duitse Lippstadt de Frühjahrstagung (voorjaarsvergadering) van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS) plaats. De EGS is het overkoepelend orgaan van alle schutterijen in Europa. De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen heeft de eer om op 19 en 20 augustus a.s. de EGS Herbsttagung (najaarsvergadering) te mogen organiseren. Ter voorbereiding hierop vertrokken koning Toon Niels en kapitein Rick Bouwman (beiden lid van het Doornenburgse organisatiecomité) naar Lippstadt. Beiden waren als gast aanwezig en ze maakten de festiviteiten van dichtbij mee. Ze maakten kennis met de huidige Europa koning Joseph Lohninger, Europa prins Dirk Nikolajczak en met de leden van het Presidium (het dagelijks bestuur van de EGS). Daarnaast werden er contacten gelegd met organisatoren van het Europees Schutterstreffen 2018 in Leudal (NL) en van het Europees Schutterstreffen 2021 in Deinze (B). In Lippstadt waren vele vertegenwoordigers van diverse schuttersfederaties uit Europa aanwezig. Het doel van het bezoek van de delegatie van Gijsbrecht van Aemstel was om reclame te maken voor de EGS Herbsttagung in Doornenburg op 19 en 20 augustus a.s. en om contacten te leggen.

160403 GvA Herbsttagung 1Foto: De burgemeester van Lippstadt (rechts van het blauw-gele vaandel) heet de schutters welkom in het stadhuis.

De Doornenburgse delegatie werd op vrijdag ontvangen door de burgemeester van Lippstadt in het stadhuis. Na enkele toepraken volgde een muzikale rondgang door de straten van Lippstadt. Deze rondgang eindigde in de statige stadskerk. Daar vond de Heilige Investituursmis plaats. Tijdens deze plechtige mis werden 34 schutters tot ridder geslagen en opgenomen in de Europese orde van de Heilige Sebastianus. Aansluitend namen de Doornenburgers deel aan een feestmaal en een feestavond in het schuttersgebouw van de plaatselijke schuttersvereniging.

160403 GvA Herbsttagung 2Foto: Een impressie van de uitreiking van de Europese ridderorde tijdens de Heilige Investituursmis.

Op zaterdag werd er ’s ochtends een Brabantse venkeldemonstratie gegeven door enkele gildebroeders uit Uden (NL). Aansluitend startte de voorjaarsvergadering van de EGS. Deze werd druk bezocht en vele agendapunten werden besproken. Tijdens deze vergadering werd onder andere teruggeblikt op het succesvolle Europees Schutterstreffen 2015 in Peine (D) en werd besloten dat in 2021 de stad Deinze (B) de gastheer wordt voor het Europees Schutterstreffen. De organisatoren van het Europees Schutterstreffen 2018 in Leudal gaven een presentatie over het programma en de locatie van het wedstrijd- en feestterrein. De EGS Frühjahrstagung werd beëindigd met een lunch. De Doornenburgse delegatie kijkt terug op een zeer geslaagd bezoek aan Lippstadt.

160403 GvA Herbsttagung 3Foto: De feestzaal van het schuttersgebouw in Lippstadt.

Een uitgebreid verslag van het bezoek van de Doornenburgse delegatie aan Lippstadt wordt gegeven door middel van een presentatie met foto’s en filmpjes. Deze presentatie wordt gegeven tijdens de voorjaarsledenvergadering van de Schutterij op zondag 17 april a.s. om 11.00 uur in het Schuttersgebouw. Ook wordt dan het programma van de Herbsttagung in augustus in Doornenburg verder toegelicht. Alle leden van de Schutterij zijn van harte welkom.

Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderdmorgen Doornenburg

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus