‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Kleine geste CDA voor voedselproject St. Isidorus

Kleine geste CDA voor voedselproject St. Isidorus

DIDAM – Schutterij St. Isidorus Oud-Dijk kreeg afgelopen week een kleine geste van het lokale CDA voor haar project voor de Voedselbank Montferland. De partij schonk de schutterij 250 euro, waarmee ze onder andere zaaigoed, bemesting en verpakkingsmaterialen kan aanschaffen.

“Wij vinden het mooi dat schutters ook op een andere manier werken aan de samenleving”, zegt Hans Stein namens het CDA. “Door in hun vrije uren wat te doen voor de voedselbank tonen ze hun maatschappelijke betrokkenheid. Toen Frenk Polman, lid van het CDA en de schutterij, ons onlangs vroeg om een kleine geste hebben we die daarom meteen toegezegd.”

160422 SvM CDA IsidorusHet CDA Montferland overhandigde een ‘groene cheque’ aan St. Isidorus voor haar voedselproject. Op de foto houden Hans Stein (links) en Xaf Hendriksen de krat vast. Ton Banning staat tussen ze in.

Aanleiding voor het voedselproject is het Landjuweel dat schutterij St. Isidorus in 2017 organiseert. Met het project wil ze laten zien dat schutteren meer is dan alleen spelletjes spelen, feest vieren en bier drinken. Al eeuwenlang hebben schutterijen ook een maatschappelijke functie.

Zo werd vroeger na de oogst van het voedsel op de ‘gemeindegronden’, die de schutterijen in beheer hadden, een deel van het graan en de broden verdeeld onder de armen. St. Isidorus ziet in het Landjuweel een mooie gelegenheid om haar eeuwenoude maatschappelijk taken in een nieuw schuttersjasje te steken.

Naoberen
“Het thema van het Landjuweel is Old-Dieks naoberen”, vertelt Xaf Hendriksen, voorzitter van de schutterij. “Dat geeft aan dat je goede buren wilt zijn. St. Isidorus doet dat onder andere door voedsel te verbouwen voor de hulpbehoevenden van nu. De mensen die om welke reden dan ook afhankelijk zijn van de voedselbank.”

Het project is een idee van schutter Ton Banning. “Montferland kende vroeger veel uitdeelplaatsen voor graan”, weet hij. “De boeren die de gronden beheerden, waren toen verplicht een deel van hun graan af te staan aan de armen. De organisatie van de uitdeeldagen werd door de schutterijen en gilden gedaan. Wat we nu doen, deden we dus jaren geleden ook al. We nemen de zorgtaak van de overheid over. Toen was het echter verplicht, nu is het vrijwillig.”

St. Isidorus is blij met de support van het CDA. Maar ook met de steun die ze krijgt van de gemeente Montferland, kerk en Parochiële Charitas Instelling (PCI). Daarnaast werken er ook nog eens 43 vrijwilligers mee aan het project.

Stem van Montferland.nl d.d. 22-04-2016

 

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus