‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

14 Mei 2016 Herdenking 200 jaar overdragen gebieden

14 Mei 2016 Herdenking 200 jaar overdragen gebieden

160514 Grenzland

Gemeente Kranenburg

Op 1 juni 2016 is het 200 jaar geleden, dat sommige Kleefse deelgebieden van Pruisen aan het Koninkrijk van de Nederlanden overdragen zijn. Gezien deze bijzondere omstandigheid, nodigen de gemeente Berg en Dal, het grenslandcomité en de gemeente Kranenburg u uit, om aan een herdenkingsbijeenkomst op 14 mei 2016 deel te nemen.

De herdenking begint om 17.30 uur met een kerkmis in de Stifts- und Wallfahrtskirche St. Peter und Paul in Kranenburg. Hier aansluitend vindt een kranslegging plaats op de Klosterwiese. Wiel Lenders van het bevrijdingsmuseum zal een toespraak houden. Hierna trekken de deelnemende verenigingen in een optocht door de dorpskern naar de feestweide. Afsluitend wordt er dan symbolisch nog een slagboom geveld. Alle aan de optocht deelnemende verenigingen komen om 16.00 uur bij het schuttershuis in Kranenburg bij elkaar. Hier wordt voor koffie en gebak gezorgd. De deelnemende verenigingen dienen zich voorafgaand aan te melden bij de gemeente Kranenburg (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Als u vragen hebt, kunt u zich richten tot de afdeling cultuur van de gemeente Kranenburg onder het nummer 0049 2826-7914, een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij het gemeentehuis, Klever Str. 4 in 47559 Kranenburg informatie inwinnen.

Het project 200 jaar grens wordt in het kader vna het INTERREG-programma Deutschland-Nederland met middelen van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Euregio Rijn-Waal gecofinancierd.

Terug naar boven

Enkele foto’s uit Album 1:

De Kerkmis in de Stifts-und Wallfahrtskiche St Peter und Paul.De Kerkmis in de Stifts-und Wallfahrtskiche St Peter und Paul.

Met het Muziekskorps Fanfare Wilhelmina voorop naar de Feestweide Met het Muziekskorps Fanfare Wilhelmina voorop naar de Feestweide

Een van de sprekers was de heer Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum.Een van de sprekers was de heer Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum.

Zonder muziek is er geen mooie herdenking op de Klosterwiese!Zonder muziek is er geen mooie herdenking op de Klosterwiese!

14 Mei 2016 Herdenking 200 jaar grensland – Album 114 Mei 2016 Herdenking 200 jaar grensland – Album 1

Terug naar boven 

Enkele foto’s uit Album 2:

Op de Feestweide was het een drukte van o.a. deelnemende verenigingen. Op de Feestweide was het een drukte van o.a. deelnemende verenigingen.

Links vooraan: de Freiwillige Feuerwehr van Kranenburg.Links vooraan: de Freiwillige Feuerwehr van Kranenburg.

De onthulling van het Monument, wat bestaat uit spiegels. De onthulling van het Monument, wat bestaat uit spiegels.

Dat het een apart spiegel kunstwerk is wel opmerkelijk! Dat het een apart spiegel kunstwerk is wel opmerkelijk!

De Vendel zwaaiers geven altijd een feestelijk tintje. De Vendel zwaaiers geven altijd een feestelijk tintje.

14 Mei 2016 Herdenking 200 jaar grensland – Album 214 Mei 2016 Herdenking 200 jaar grensland – Album 2

 Terug naar boven

Enkele foto’s uit Album 3:

Voordat iedereen de tent in kon moest eerst de slagboom geveld worden. Voordat iedereen de tent in kon moest eerst de slagboom geveld worden.

Het herdenking feest was op de kermis dagen van Kranenburg. Het herdenking feest was op de kermis dagen van Kranenburg.

De meesten stonden midden in de tent met een glas in de hand. De meesten stonden midden in de tent met een glas in de hand.

14 Mei 2016 Herdenking 200 jaar grensland – Album 314 Mei 2016 Herdenking 200 jaar grensland – Album 3

Terug naar boven

14 Mei 2016 Herdenking 200 jaar overdragen gebieden


Spaces van Wil

 

Verwante Internet Linken:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scholtambt_van_Liemers

https://nl.wikipedia.org/wiki/Das_Lied_der_Deutschen

Foto verslag van Bert Roodbeen:

http://www.inhetlaag.nl/gallery3/index.php/14-05-2016-Herdenking-200-Jaar-huidige-grens

 Terug naar boven

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus