‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Gelders Landjuweel 2017 in Oud-Dijk

Gelders Landjuweel 2017 in Oud-Dijk

160627 MN Landjuweel2017 700Bas Loeters en Xaf Hendriksen op de locatie. Foto: Susan Wiendels

DIDAM – 2017 klinkt nog ver weg, maar het bestuur van schuttersvereniging St. Isidorus telt nu al af in dagen. Nog 365 om precies te zijn en dan is hartje 'Old-Diek' het decor van het Gelders Landjuweel. Zeker drieduizend schutters maken op 23, 24 en 25 juni 2017 hun opwachting in de buurtschap.

Door Susan Wiendels

"Over een jaar weet iedereen waar Oud-Dijk ligt." Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij 'terreinchef' Harry Loeters. Niet als verkeersknooppunt, maar als dé plek waar 'naoberschap' inhoud krijgt. Het Gelders Landjuweel 2017 heeft als thema 'Old Dieks naoberen'. Secretaris en voorzitter van het comité Landjuweel Bas Loeters: "Tijdens deze driedaagse culturele schuttersmanifestatie laten we zien wie we zijn, wat we doen en wat we voor de gemeenschap betekenen. 'Naoberen' betekent 'er zijn voor je naasten.' Dat is al sinds de middeleeuwen het fundament van schutterijen. Met slaande trom en vliegende vaandels trekken we door buurtschappen en dorpen en kondigen we schuttersfestiviteiten aan. Maar dat wij spil waren en zijn van tal van maatschappelijke taken is minder bekend. Tijdens het Landjuweel laten we zien dat we meer doen voor de omgeving. Zoals bijvoorbeeld het verbouwen groenten voor de voedselbank."

Het Landjuweel is het lustrumfeest van de Gelderse Federatie van schuttersgilden en schutterijen St. Hubertus. De editie van volgend jaar is de veertiende in de geschiedenis van de federatie. Al in 2010 diende St. Isidorus een verzoek in om het feest in 2017 te mogen organiseren, in 2014 volgde de toewijzing. Dankzij medewerking van de gemeente Montferland, Gert Kraaijvanger en Dick Reuling beschikt de schutterij over een droomlocatie. De 6,5 hectare bij de rotonde Dijkstestraat/Ruigenhoek ligt midden in Old-Diek en is groot genoeg voor alle festiviteiten. Het mais is dit jaar al vervangen door gras. Nog drie, vier keer maaien en dan kan het feest beginnen. Het grootse evenement begint op 23 juni met een symposium 'naoberen in de praktijk' en het Jeugd-Landjuweel voor de bovenbouw van de zes basisscholen in Didam. Gezamenlijk draaien zij een project van drie weken. Samen met het Gelders schuttersmuseum en stichting Welcom gaat de jeugd op zoek naar het verleden, heden en de toekomst van maatschappelijk verantwoord 'schutteren'.

Zaterdag 24 juni is de dag van het publiek. Zij kunnen meedoen workshops en genieten van tal van demonstraties. 's Avonds volgt de officiële opening van het Landjuweel 2017. Zondag zijn veertig tot zestig schutterijen uit Gelderland en ook Noord-Brabant en Limburg present. Na de erewijn trekken de schutterijen in een bonte stoet door Didam. Terug op het feestterrein nemen de schutters deel aan verschillende wedstrijden zoals het Landjuweel koningsschieten.

Voorzitter Xaf Hendriksen kijkt uit naar het grootse festijn: "Het organiseren vergt nogal wat van de inwoners van Oud-Dijk. In totaal zijn straks 330 vrijwilligers op de been. We kunnen het niet genoeg promoten, het wordt een prachtig weekend. Lachend: "Van al dat promoten krijg je een droge keel. Het is belangrijk om de keel te smeren, daarom hebben we nu een drankje eigen gemaakt, een kruidenbitter met de toepasselijke naam Juweeltje. Proost!"

Montferland Nieuws d.d. 27-06-2016

 

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus