‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Schuttersterrein Old Diek al ingezaaid voor Landjuweel 2017

Schuttersterrein Old Diek al ingezaaid voor Landjuweel 2017

160630 SvM LandjuweelOudDijkV.l.n.r. Bas Loeters, de wethouders Tanja Loeff en Walter Gerritsen en Xaf Hendriksen op het terrein van het Landjuweel 2017 met het ‘Juweeltje’, de eigen kruidenbitter van schutterij St. Isidorus.

DIDAM – Het gras op het zes en een halve hectare grote terrein aan de rand van Kerkwijk in de buurtschap Oud-Dijk is inmiddels ingezaaid. Mooi op tijd voor het Landjuweel dat er over precies een jaar wordt gehouden. “We verwachten hier op 23, 24 en 25 juni volgend jaar ruim drieduizend schutters te ontvangen”, zegt Bas Loeters, secretaris van de organiserende schutterij St. Isidorus.

In 2010 meldde de Oud-Dijkse schutterij zich al aan om het Landjuweel te mogen organiseren. In 2014 kreeg ze het veertiende lustrumfeest van de Gelderse Federatie van schuttersgilden en schutterijen St. Hubertus toegewezen. “Toen realiseerden we ons nog niet helemaal wat de organisatie van een dergelijk evenement allemaal vraagt”, geeft voorzitter Xaf Hendriksen toe. “Dat is best veel. Maar we hebben het er graag voor over. Het bevordert de saamhorigheid in de buurtschap en daar doen we het ook voor.”

Naoberen
Het Landjuweel 2017 wordt een culturele manifestatie, waarbij de schutters laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Dat is meer dan alleen op lepeltjes schieten, ringrijden, vendelen en feesten. “Ons thema is Old Dieks Naoberen”, zegt Loeters. “Er zijn voor je naasten is al sinds de Middeleeuwen één van de belangrijkste taken van de schutters. Schutterijen hebben tal van maatschappelijke taken. Die laten we vooral vrijdags tijdens het naobersymposium zien, waarbij ook commissaris van de Koning Clemens Cornielje aanwezig is.”

In aanloop naar het schuttersevenement laat St. Isidorus echter ook al haar maatschappelijke betrokkenheid zien. Zo startte ze vorig jaar een voedselproject voor de Voedselbank Montferland, waarbij er diverse groenten voor de minst bedeelden in de gemeente worden verbouwd.

Jeugd
Ook is er voor en tijdens het Landjuweel aandacht voor de jeugd. Op zaterdag vindt het Jeugdlandjuweel plaats, waarbij de schutters met de kinderen van alle basisscholen op zoek gaan naar het verleden, heden en de toekomst van het schutteren. Voor het publiek zijn er die dag bovendien diverse demonstraties.

Op zondag hoopt Oud-Dijk vervolgens veertig tot zestig schutterijen en gilden te mogen ontvangen. Naast de wedstrijden zijn er die dag ook demonstraties voor de schutters en het publiek. Uiteraard wordt er zaterdagavond en zondag ook gefeest. Dan kunnen de schutters bovendien genieten van het ‘Juweeltje’, een eigen kruidenbitter die St. Isidorus vorige week presenteerde.

Terrein
Het terrein waarop het Landjuweel in 2017 plaatsvindt, is beschikbaar gesteld door de gemeente Montferland en buurman Dick Reuling. De gemeente heeft de grond nog even niet nodig, omdat de bouwplannen voor Kerkwijk op deze locatie voorlopig zijn uitgesteld. “Tot die tijd is het verhuurd aan Gerard Kraaijvanger, die er tot voor kort maïs op verbouwde”, weet wethouder Walter Gerritsen. “Hij heeft het echter dit seizoen en volgend jaar beschikbaar gesteld aan de schutterij en er in plaats van maïs gras ingezaaid.”

Stem van Montferland.nl d.d. 30-06-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus