Einduitslagen GKVI 2018 

180325 CollageGKVI 700

Lees meer...

Landjuweel parel in Montferland

Landjuweel parel in Montferland

170619 MON ParelMontferland 700Schutterij St. Isidorus is gastheer van Gelders Landjuweel 2017. Foto: Susan Wiendels

Drie dagen schutteren en naoberen

Door Susan Wiendels

DIDAM – Heel Nederland weet na 24 en 25 juni dat Montferland bestaat. Naast het NK wielrennen heeft de gemeente aankomend weekend met het Gelders Landjuweel 2017 nog een parel van een publiekstrekker in huis. Maar liefst vijftig schutterijen maken hun opwachting in Old-Diek. Gastheer schutterij St. Isidorus is er na een lange voorbereiding helemaal klaar voor.

Het Landjuweel is het lustrumfeest van de Gelderse Federatie van schuttersgilden en schutterijen St. Hubertus. Deze editie, met als thema 'naoberen', is de veertiende in de geschiedenis van de zeventigjarige federatie. In 2010 diende St. Isidorus een verzoek in om het feest in 2017 te mogen organiseren, in 2014 ging het licht op groen. Dankzij medewerking van de gemeente Montferland, Gert Kraaijvanger en Dick Reuling beschikt de schutterij over een droomlocatie. De 6,5 hectare bij de rotonde Dijksestraat/Ruigenhoek ligt midden in Old-Diek en is groot genoeg voor alle festiviteiten, vijftig schutterijen uit Gelderland, Limburg en Noord-Brabant en drieduizend schutters.

Jeugdlandjuweeldag
Het Landjuweel start al op vrijdag 23 juni, een dag die is omgedoopt tot Jeugdlandjuweeldag. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. St. Isidorus koestert niet alleen de geschiedenis en het heden, maar kijkt ook graag vooruit. Samen met bijna alle schutterijen uit de voormalige gemeente Didam liet de schutterij in de afgelopen weken 1.100 kinderen van verschillende basisscholen warm draaien voor de rijke tradities van schuttersgilden. Zo hield Schuttersgilde Loil-Vooruit een projectweek op de St. Jozefschool. De schutterijen Eendracht en Wilhelmina ontplooiden activiteiten op De Ontdekking en de Albert Schweitzerschool, St. Martinus was actief op De Toorts.
Om 15.00 uur start het symposium 'Naoberen in de Praktijk'. Naoberen betekent 'er zijn voor je naasten.' Schutterij St. Isidorus voelt zich nadrukkelijk verbonden met de buurt en de gemeenschap. Tijdens het Landjuweel laten de schutters uit Old-Diek zien dat zij naast schieten, ringsteken, muziek en feest maken meer doen voor de omgeving. Zoals bijvoorbeeld het verbouwen groenten voor de voedselbank. Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, Bart-Jan Krouwel en Linda Commandeur komen aan het woord. St. Isidorus wil in een discussie met alle aanwezigen antwoord zoeken op de vraag of en hoe schutterijen een voorname rol kunnen spelen in de lokale samenleving. De uitkomsten worden voorgelegd aan de Gelderse Schuttersfederatie.

Marketentsters
Zaterdag 24 juni is de dag van het publiek. Vanaf 12.00 uur zijn er naast de gebruikelijke schietwedstrijden ook demonstraties van onder meer marketentsters en bielemannen en workshops.
Om 18.00 uur volgt de officiële opening van het Landjuweel. Anderhalf uur later start het naoberfeest met topband Kaliber met gratis entree voor iedereen. Zondag geven de vijftig schutterijen uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg acte de présence. Na de erewijn trekken de schutterijen in een bonte stoet door Didam. Terug op het feestterrein nemen de schutters deel aan verschillende wedstrijden zoals het Landjuweel koningschieten. Om 17.30 uur wordt de nieuwe Landjuweelkoning geïnstalleerd, gevolgd door een Gelders/Brabantse opmars. Om 18.00 uur komt er een eind aan het Gelders Landjuweel 2017.

Montferland Nieuws d.d. 19-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus