‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Scholieren als schutters

Schuttersevenement door kinderen nagebootst op Jeugdlandjuweel


Scholieren als schutters

170624 DG ScholierenSchutters 1 700 Ringsteken vergt precisie. FOTO BART HARMSEN

Aan de vooravond van het Landjuweel maakten ook kinderen alvast kennis met de schutterij.

Miriam Szalata


Oud-Dijk

Het eerste Gelderse Jeugdlandjuweel is een feit. Op het terrein aan de Ruigenhoek in Oud-Dijk, waar dit weekend zo'n drieduizend volwassen schutters elkaar treffen, bootsten leerlingen van de Didamse scholen het evenement gisteren alvast na.

170624 DG ScholierenSchutters 2 700 Ook in de schutterij geldt: jong geleerd is oud gedaan. FOTO BART HARMSEN

Dat ging wel heel officieel. De honderden leerlingen stelden zich op in vakken, luisterden naar de toespraken en hesen de vlag onder het Wilhelmus. Nadat de kanonnen waren afgegaan, volgde de vendelhulde en tot slot het defilé.

170624 DG ScholierenSchutters 3 700 Concentratie bij het geweerschieten. FOTO BART HARMSEN

Maandenlang hebben de schutterijen en de scholieren gewerkt aan de voorbereiding. De Oud-Dijkse schutterij St. Isidorus zag het Landjuweel, wat gewoonlijk een groot, maar wel intern feest van schutters is, als een kans om ook kinderen kennis te laten maken met het schutterij. Afgelopen maanden waren er verschillende activiteiten op de scholen en bereidden de hoogste groepen zich voor op het Jeugdlandjuweel.

170624 DG ScholierenSchutters 4 700 Ringsteken tijdens het Jeugdlandjuweel. © De Gelderlander

De kinderen traden dan ook aan met zelfgemaakte trommels, vaandels, geweren en bijlen. Fanatiek stortten ze zich op de spelen als ringrijden, geweer- en pistoolschieten met elastiek.

170624 DG ScholierenSchutters 5 700 Schieten als onderdeel van het Jeugdlandjuweel. © De Gelderlander

De meidengroep Tessa, Imke, Janne, Anne en Desi en Marit van school De Ontdekking riepen in koor dat ze het een leuk project vinden. ,,We hebben lessen gehad in marcheren en ringrijden'', aldus Tessa. ,,Een klasgenoot die zelf bij het vendelen zit, heeft ons lesgegeven.''

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 24-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus