‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Schutters 'naoberen' massaal

170626 DG GeldersLandjuweel K1 700

 GELDERS LANDJUWEEL 

Schutters 'naoberen' massaal

170626 DG GeldersLandjuweel F1 700

'Mooi da'j d'r bunt', zo werden de 51 schuttersverenigin-gen en vele bezoekers welkom geheten in Oud-Dijk waar dit jaar het driedaagse Gelders Landjuweel plaatsvond. Het thema? Naoberen.

Kelly Heerink


Oud-Dijk

170626 DG GeldersLandjuweel F2 700 Deelnemer blaast even uit tijdens het ‘naoberen’. FOTO JAN VAN DEN BRINK 

'Oeeeeeeeeh', klinkt het vanuit het publiek als de lans het 10 millimeter grote ringetje raakt en er een zachte 'ping' klinkt. Het is een indrukwekkend gezicht, die Zeeuwse ringrijders, al galopperend op kolossale Belgische koudbloedpaarden, met uiterst geconcentreerde blik en in hun hand een scherpe lans. De bedoeling is om de ring te steken die aan het touw hangt. Bij het kleinste ringetje, dat van veraf niet eens is te zien tussen de twee grote palen, komt dat bijna nooit voor. ,,Het hoofdje van koningin Juliana op ons ouderwetse dubbeltje; over die grootte praten we. Zelfs in de portemonnee was het muntje al bijna niet te vinden", vertelt de commentator. ,,Pas als je goed zit op je paard, goed samenspeelt, je uiterst concentreert, kundig bent én je geluk hebt, steek je raak." Tijdens de demonstratie van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging op de naobermiddag op zaterdag lukt het niemand. Volgende keer beter; de populaire vereniging uit Zeeland houdt namelijk wekelijks demo's in het land.

170626 DG GeldersLandjuweel F3 700 Ringrijden tijdens het Gelders Landjuweel in Oud-Dijk. © DG

Hakken
Ook de 'houthakkers' van het Stihl Timberteam komen van ver. Martijn van der Waal (44) uit Goeree-Overflakkee werkt zichzelf in het zweet door het onderdeel 'springbord' te demonstreren: via kleine inkepingen die hij in een boomstam hakt, klimt hij omhoog door een plank in het hout tukken, om vervolgens de top van de stam eraf te hakken. ,,Dit was verre van een goede demonstratie'', laat hij achteraf weten. Hij is nog buiten adem en veegt herhaaldelijk het zweet van zijn voorhoofd. ,,Ik deed er langer over dan twee minuten en dan is het een zogenaamde dq (diskwalificatie, KH).''

170626 DG GeldersLandjuweel T1 350

Na één minuut beginnen de bovenlichamen van de deelnemers te verzuren, maar gelukkig is er een hoop publiek dat de stoere mannen aanmoedigt. Sommigen van hen staan op de biertafels, om zo niets over het hoofd te zien. Veel toeschouwers zien een link met de bielemannen.

Het Gelders Landjuweel viert het veertiende lustrum van St. Hubertus, de Federatie van Gelderse Schutterijen en Schuttersgilden. In totaal trekken er op zondagmiddag meer dan 3.000 schutters naar Oud-Dijk om samen te vendelen, trommelen en marcheren tijdens één lange, kleurrijke stoet.

De leden komen niet alleen uit Gelderland, ook schutterijen uit Noord-Brabant, Limburg, Duitsland en Polen komen hiervoor naar de Liemers.

 

Vendelier Roy Buiting (38) uit Loil


Schuttersgilde Loil-Vooruit

170626 DG GeldersLandjuweel P1 350Er stond eigenlijk een demonstratie showvendelen op het programma, maar het is toch een klassieke uitvoering geworden. ,,Dat komt doordat er te veel wind staat", zegt Buiting, terwijl hij even pauze houdt. In zijn linkerhand houdt hij een grote blauwe vlag vast, in zijn rechterhand een rode: de kleuren van Loil-Vooruit, die ook terugkomen in de pakken.

,,Tijdens showvendelen gooi je met je vaandel, dat is nu niet handig", zo verklaart hij. Showvendelen is wel een stuk moderner, ook qua muziek. Hij vendelzwaait al 22 jaar, maar stoppen wil Buiting nog lang niet.

Het thema 'naoberen' past prima bij de Liemers, vindt Buiting.

,,In Didam en omgeving zijn zeven schutterijen en waar mogelijk helpen we elkaar.''

 

Keurkorpsschutter Roel Kersjes (28) uit Didam,


Schutterij St. Martinus Greffelkamp

170626 DG GeldersLandjuweel P2 350Wie een poging trekzagen wil wagen? Ja hoor, dat wil Kersjes wel. ,,Vanochtend was er een dame die er dertig seconden over deed", aldus de presentator van het Stihl Timberteam. Kersjes begint direct enthousiaster te zagen, maar het is zaak om uiterst geconcentreerd krachtige, lange slagen te maken.

,,Het ziet er gemakkelijker uit dan het in werkelijkheid is", zegt Kersjes na afloop. De reden om mee te doen was om indruk te maken bij zijn korpsgenoten. Kersjes, die sinds zijn zestiende bij de Didamse schutterij zit, wil namelijk graag bieleman worden in de toekomst. ,,De techniek en kracht die je moet gebruiken in je bovenlichaam vind ik een uitdaging.''

 

Ringrijder Krijn Coppoolse (47) uit Walcheren


De Zeeuwse Ringrijders Vereniging

170626 DG GeldersLandjuweel P3 350De 14 millimeter steekt-ie om zijn lans. ,,Het gaat om de perfecte samenwerking met je paard", zegt Coppoolse. Volgens zijn mederingrijders is hij de beste ringrijder van Nederland. Met zijn grijze snor, zwarte hoed en de twee ringetjes in zijn oren, oogt hij stoer. ,,Die oorbellen horen bij onze klederdracht." Waarom ringrijden zo'n mooie sport is? ,,Vanwege de eerlijkheid: mis is mis", zegt hij nuchter. Sinds zijn twaalfde is al hij al lid van de vereniging, iets wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Thuis hangen meer dan tachtig pollepels; ereprijzen. ,,Dat is iets van de laatste decennia. Voor mijn tijd was dat juist een schandeprijs; voor de ringrijder die geen enkele ring had gestoken."

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 26-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus