‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Schuttersexpositie ‘Een oude traditie springlevend’

Schuttersexpositie ‘Een oude traditie springlevend’

170623 SvM Schuttersexpositie 700V.l.n.r. Secretaris Bas Loeters en voorzitter Xaf Hendriksen van schutterij St. Isidorus in gesprek met burgemeester Peter de Baat tijdens de opening van de expositie ‘Een oude traditie springlevend’.

DIDAM – In de centrale hal van het gemeentehuis in Didam is vorige week de expositie ‘Een oude traditie springlevend’ geopend. De schuttersexpositie sluit aan bij het Gelders Landjuweel dat dit weekend door schutterij St. Isidorus in de buurtschap Oud-Dijk wordt gehouden.

Bij de officiële opening door burgemeester Peter de Baat van Montferland was dan ook het voltallige bestuur van St. Isidorus met erevoorzitter Jan Loeters aanwezig. Zij werden vergezeld door een afvaardiging van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus en de Kring Montferland.

De expositie laat de historie van de schutterijen in het algemeen en Montferland in het bijzonder zien. Zo zijn de oude vaandels van de zeven schutterijen uit de voormalige gemeente Didam te zien en wordt er doorlopend een film vertoond van het Didamse schuttersfeest. Ook staat er een vitrine met onder andere het schutterszilver van St. Anna uit Oud-Zevenaar.

Schutterszilver
“Dat is van 1805”, vertelt Ingrid Mens, hoofd collectie bij het Liemers Museum, dat verantwoordelijk is voor de inrichting van de expositie. “St. Anna heeft een traditie die een paar honderd jaar teruggaat. De meeste Didamse schutterijen zijn eind negentiende eeuw pas heropgericht.”

Verder is er koningszilver en een oude voordraaivlag van schutterij St. Isidorus Oud-Dijk te zien net als een aantal kinderschildjes. “We tonen bovendien een beeldje dat is uitgereikt aan alle schutterijen tijdens het Landjuweel in 2002 in Zevenaar”, zegt Mens. “Dat is een replica van het oorlogsmonument en verwijst naar de vier schutterijen in Zevenaar. In de oorlog is bij alle schutterijen wel iemand gesneuveld. Het verbeeldt dan ook de vier tamboers.”

De expositie in het gemeentehuis aan de Bergvredestraat in Didam is vrij toegankelijk. De gemeente Montferland wil in het kader van het kunstbeleid vanaf nu elk jaar een drietal exposities organiseren.

Stem van Montferland.nl d.d. 23-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus