‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Modern schuttersleven op het Landjuweel

Modern schuttersleven op het Landjuweel

170627 REGIO8 ModernSchuttersleven 700Foto: REGIO8

Het schuttersleven is tijdens het Gelders Landjuweel in Oud-Dijk op een moderne manier in de spotlights gezet. Geen botte bijlen of ringsteken vanaf een kar, maar gemotoriseerde kettingzagen en Zeeuwse ringrijders.

"Hoe houd je tradities levendig?", vraagt Bas Loeters van schutterij St. Isidorus, de organisatie van het Gelders Landjuweel, zich hardop af. "Door de tradities aan te passen aan de tijd en het aantrekkelijk te houden voor mensen." Verspreid over het terrein in Oud-Dijk kregen geïnteresseerden zaterdag tijdens het lustrumfeest van de verenigde Gelderse schuttersgilden en schutterijen onder meer moderne versies van het ringsteken en het vendelzwaaien te zien. "Vendelen draag ik altijd een warm hart toe", vertelt Mike Rasing van schutterij Loil-Vooruit. "Maar de bielemannen vond ik ook supermooi om te zien. Vooral de jeugd is geweldig. Dat toch heel veel jeugd zich betrokken voelt."

Verschillende jongeren keken hun ogen uit op het Landjuweel. "Lekker een dagje uit", vindt Twan Peters. "Dat met die paarden had ik nooit eerder gezien, heel knap hoe ze dat doen." De geïnteresseerde jongeren zijn koren op de molen van de organisatie: "Zo probeer je het schutterswezen, de tradities en de inhoud die daarin zitten met tijd en wijlen een nieuwe glans te geven", aldus Loeters. "We houden het met elkaar levendig."

REGIO8 d.d. 27-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus