‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Federatieve Schuttersdag op herhaling in Varsselder

Federatieve Schuttersdag op herhaling in Varsselder

170828 MON FederatieveSchuttersdag 700Sfeerimpressie vorige editie Schuttersdag, midden O.L.V. – voorzitter André Bussink. Foto: Nico Marcus

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Net als drie jaar geleden heeft het Onze Lieve Vrouwe Gilde, samen met dorpsverenigingen de organisatie van de Gelderse Federatieve Schuttersdag voor 2017 weer op zich genomen. Op zondag 3 september komen circa dertig schutterijen en gilden naar 't Dorpshuus en de omliggende sportvelden voor een groots schutterstreffen.

Door Reinier Kroesen

De Federatieve Schuttersdag is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Gelderse schutterijen zijn aangesloten bij één van de vier overkoepelende Kringen, Achterhoek, Liemers, Nijmegen en Montferland. Elke vereniging wordt behalve voor de eigen Kringdag ook uitgenodigd voor de federatieve dag. Kortom, zondag is het weer tijd voor het grootste concours van de provincie. André Bussink, voorzitter van het OLV-Gilde: "Tijdens de najaarsvergadering van 2015 bleek dat geen enkele vereniging zich had opgegeven om als gastheer te fungeren in 2017. Dat zou betekenen dat het dit jaar niet door zou gaan. Toen hebben wij als bestuur gezegd dat wij dat nog wel weer een keer wilden doen, de vorige editie was zeer succesvol en het draaiboek lag nog in de kast. Binnen een week hadden we de goedkeuring van de Gelderse Federatie St. Hubertus."

Het schuttersleven heeft een sterk bindende sociale en van oorsprong christelijk karakter. Om dat aspect te behouden is de Orde van de Heilige St. Sebastianus in 1985 in het leven geroepen. Een organisatie die zich inzet voor God en geloof, opgericht door een gemeenschap van Europese schuttersgilden. Hun doelstelling is dat christelijke aspect van het schutterswezen in stand te houden. Ook binnen de provinciale schuttersfederatie is die orde vijf jaar geleden begonnen met de financiële ondersteuning van verschillende lokale projecten. Zo krijgt elk jaar op de Federatieve Schuttersdag een plaatselijk project in de organiserende plaats een donatie. De Vereniging Dorpsbelangen Varsselder - Veldhunten heeft daarvoor de nieuwe 'Beweegtuin voor Jong en Oud' aan de Leemlandseweg aangedragen. Onder leden van de Orde zelf wordt hiervoor geld ingezameld, maar ook tijdens de erewijn is er een collecte. Verenigingen, koningsparen en bezoekers kunnen deze dag letterlijk een duit in het zakje doen door dit goede doel. Het eindbedrag wordt tijdens de najaarsledenvergadering in Zevenaar overhandigd aan het OLV-Gilde.

De dag begint al om 8.30 uur met de ontvangst van de koningsparen en genodigden. Aansluitend wordt de erewijn aangeboden namens de gemeente door burgemeester Otwin van Dijk. Om 10.15 uur is de officiële opening met erewacht van Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, aansluitend volgt de vendelhulde. In de loop van de ochtend start de rondgang door het dorp, eindigend bij de tribune op GWVV-veld. Daar is dan het defilé waarna het koningsschieten en de overige festiviteiten beginnen, waaronder bieleman-, vendel-, muziek- en marcheerwedstrijden. Alle onderdelen van het concours worden gehouden op het evenemententerrein aan de Berghseweg. De toegang is gratis.

Montferland Nieuws d.d. 28-08-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus