‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

Alle schutterskoning(inn)en van Gelderland op één foto

Alle schutterskoning(inn)en van Gelderland op één foto

171029 DG Schutterskoning inn en 1 700 Alle schutterskoningen en -koninginnen op één foto. © Menno Pols/DG

VIDEO | ARNHEM - Het was een bonte vertoning zaterdagmiddag op de binnenplaats van het provinciehuis in Arnhem. Meer dan 130 schutterskoningen en -koninginnen gaven acte de présence voor een gezamenlijke foto, met de Commissaris der Koning Clemens Cornielje. Na de nodige regie-aanwijzingen van fotograaf Theo Kock werd het hele gezelschap vastgelegd, gevolgd door een luid applaus.

Menno Pols

Het initiatief werd enkele jaren geleden genomen door journalist Gerco Mons van De Gelderlander. Inmiddels werd de foto voor de derde keer gemaakt.

171029 DG Schutterskoning inn en 2 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

De traditie van de schutterijen gaat terug tot de zestiende eeuw, toen kleine legertjes de dorpen moesten beschermen. Veel schutterijen zijn nog springlevend, zoals blijkt uit het voorbeeld van de drie broers Frank (51), Rob (53) en Hein (56) Simmes uit Netterden. Ze zijn alle drie lid van Sint Walburgis, met een leeftijd van over de 500 jaar één van de oudste schutterijen van Nederland.

171029 DG Schutterskoning inn en 3 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

Hein is kringkoning (koning van de Kring Achterhoek), Rob is keizer (geworden tijdens het keizerschieten, een evenement waarbij oud-koningen tegen elkaar schieten) en Frank is de regerend koning van Netterden. ,,Iedere volwassen man in Netterden is lid van de schutterij’’, zegt Rob. ,,De kermis, waarbij ook het koningschieten wordt gehouden, is hét hoogtepunt van het jaar. Als er nog kleine ruzies zijn, worden ze met de kermis bij een glas bier uitgepraat.’’

171029 DG Schutterskoning inn en 4 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

Cement van de samenleving
Cornielje was reuze in zijn sas met alle schutters. ,,Mijn vader was bestuurslid van schutterij Eendracht Maakt Macht in Lobith. Ik ben er mee opgegroeid. De vrijwilligers van al deze verenigingen zijn het cement van de samenleving. Als er iets in het dorp georganiseerd moet worden, dan zijn ze er.’’

171029 DG Schutterskoning inn en 5 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

171029 DG Schutterskoning inn en 6 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

171029 DG Schutterskoning inn en 7 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

171029 DG Schutterskoning inn en 8 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

171029 DG Schutterskoning inn en 9 700 Impressie van de fotoshoot. © DG

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 29-10-2017

Terug naar boven

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus