‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

De commissaris poetste het zilver van de schutterij

Traditie is in de Gelderse dorpen nog springlevend


 De commissaris poetste het zilver van de schutterij

171030 DG Springlevend 1 700 Fotograaf Theo Kock regisseert de fotoshoot. FOTO DG

Een bonte verzameling verzamelde zich zaterdag bij het provinciehuis in Arnhem: de Gelderse schutterskoningen en -koninginnen gingen op de foto. Met Clemens Cornielje, de commissaris van de Koning.

Menno Pols


Arnhem

De Gelderse schutterskoningen en -koninginnen viel zaterdag een grote eer te beurt: op de foto met de hoogste baas van de provincie. Die zelf zichtbaar genoot.

Het is een bonte verzameling zaterdagmiddag in de patio van het vernieuwde provinciehuis. Ruim 130 koningen en koninginnen, in uniform en met sjerp, staan bij elkaar op het bordes. In het midden Clemens Cornielje, commissaris van de Koning van Gelderland. Vanaf het dak van de nieuwe receptie roept fotograaf Theo Kock met stentorstem regie-aanwijzingen. Tot ze er allemaal op staan. Klik!

171030 DG Springlevend 2 700 Alle schutterskoningen en -koninginnen op de foto. FOTO THEO KOCK

Het initiatief voor de groepsfoto werd enkele jaren geleden genomen door Gelderlander-journalist Gerco Mons. Nu wordt de foto voor de derde keer gemaakt. Eén ding wordt al snel duidelijk: de wereld van de schutterijen is niet een wereld van oude mannen die grijze tradities in stand houden. Zo is Daphne Jansen met 27 jaar koningin van schutterij Sint Antonius in Nieuw-Dijk. ,,Het dorpsfeest, met het koningschieten, is hét feest van het jaar. Iedereen komt, jong en oud.'' Ze is overigens geen koningin omdat ze zelf de vogel van de paal geschoten heeft. Ze is het omdat haar vriend, Coen Lodewijk (29) dat deed. ,,De dames mogen bij Sint Antonius niet meeschieten om het koningschap. Ik snap de traditie, maar ik vind eigenlijk dat de vrouwen ook een kans moeten krijgen. Bij veel verenigingen kan het al wel.''

De traditie van de schutterijen gaat terug tot de zestiende eeuw, toen kleine legertjes de dorpen moesten beschermen. Veel schutterijen zijn nog springlevend, zoals blijkt uit het voorbeeld van de drie broers Frank (51), Rob (53) en Hein (56) Simmes uit Netterden. Ze zijn alle drie lid van Sint Walburgis, met een leeftijd van over de 500 jaar één van de oudste schutterijen van Nederland.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 30-10-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus