‘Kom op schutters en gilden, doe waar je voor bent opgericht!’ 

200428 DLG Coronahulp3 700 Koningsschieten in Heumen.  © Paul Rapp

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen. Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood.”

Lees meer...

'Schutterijen en gilden, laat zien dat jer er bent!'

 SCHUTTERSFEDERATIE CORONAHULP 

Schutterijen en gilden in Gelderland moeten niet stil achterover zitten in coronatijden, maar in actie komen voor de inwoners van hun eigen dorpen en buurtschappen.

'Schutterijen en gilden, laat zien dat jer er bent!'

200428 DLG Coronahulp1 700 Het federatief kringconcours van de Kring De Liemers, in 2015 in Herwen. De marswedstrijden vormen jaarlijks een van de hoogtepunten.  FOTO BART HARMSEN

Gerco Mons


Groesbeek

Voorzitter Wim Sanders van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus windt er geen doekjes om. ,,Hiervoor zijn we de afgelopen eeuwen opgericht: om hulp te bieden aan inwoners in nood."

Het coronavirus treft ook de schutterijen en gilden in Gelderland. De grote vraag die jaarlijks wordt gesteld, is: 'wie wordt de nieuwe schutterskoning van het dorp?' Deze vraag dreigt dit jaar niet te worden beantwoord. Kermissen worden tot september afgeblazen, net als alle grote schuttersfeesten, concoursen en andere evenementen.

Maar dat mag volgens Wim Sanders niet betekenen dat de 'broeders' op een bankje gaan zitten afwachten. ,,Om eerlijk te zijn, zie ik dat op dit moment wel gebeuren. We zitten nog te veel in die banken. Begrijpelijk, maar uiteindelijk niet goed. Juist dit is de tijd om in actie te komen. Ik roep alle schutterijen en gilden dan ook op om na te denken over de vraag wat we in deze tijden juist nog wel kunnen doen. We zijn ooit opgericht om de bevolking te helpen. Nou, help dan ook!"

Gelukkig kan het ook anders en ziet de voorzitter ook veel goede initiatieven, zoals afgelopen zondag in Ulft. Vendelzwaaiers van de plaatselijke schutterij St. Hubertus stonden buiten bij het verzorgingscentrum om met hun karakteristieke vendels te zwaaien. ,,En dat is precies wat je wel kan doen", reageert de Groesbeker enthousiast. ,,Met vlaggen houd je de gewenste minimale afstand van anderhalve meter. En op deze manier houd je feeling met je dorp en met je kwetsbare inwoners. Je laat zien: we zijn er voor jullie!"

Sanders heeft ideeën genoeg, met name op het gebied van verbinding. ,,We zijn als schutterijen en gilden onlosmakelijk verbonden met de mensen om ons heen. Ik roep besturen en daarmee de leden op om oudere en kwetsbare dorpsgenoten te gaan bellen, tegen de eenzaamheid. Gewoon een praatje maken. Of ga met een klein clubje muziek maken bij verpleeghuizen. Houd afstand, maar bemoedig. Laat zien dat je er bent. Dat is zo belangrijk."

200428 DLG CoronahulpT 350

De Groesbeker wil niet wijzen naar schutters en gildebroeders die tot nu toe niet in actie zijn gekomen. ,,Nee, zeker niet. We hebben heel wat ouderen in ons midden. Ik heb het gezien in Brabant, waar veel van de broeders ons zijn ontvallen. Niemand mag onverantwoorde risico's nemen. Maar we kunnen kijken wat we nog wel kunnen doen."

Overal worden evenementen afgeblazen. De eerste Kringdag in Montferland moest er al aan geloven. Toch heeft de Gelderse Schuttersfederatie de moed nog niet definitief opgegeven als het gaat om het houden van wedstrijden. Sanders: ,,We zijn al aan het kijken wat we wel zouden kunnen organiseren. Het vendelzwaaien is natuurlijk bij uitstek iets waarbij we met de regels wel overweg zouden kunnen. Groepen kunnen komen, hun kunsten tonen en daarna weer vertrekken. Het traditionele biertje valt dan weg. De ontmoeting ook. Dat is ontzettend jammer, maar op die manier kunnen we nog wel wat doen. Zelfs het koningschieten is op die manier misschien te organiseren. Laten we het in ieder geval onderzoeken."

En als dat laatste niet lukt? ,,Dan moeten de schutterijen en gilden aan de huidige koningen vragen of ze nog een jaartje door willen gaan. Het is niet anders."

200428 DLG Coronahulp2 700 Wim Sanders is opperchef van de Gelderse schutters en gilden.  FOTO THEO PEETERS


 Samen 275 jaar oud, maar het niet kunnen vieren

Het hele schuttersseizoen lijkt in duigen te vallen. En dat is voor duizenden Gelderse schutters, die met name actief zijn in het Rijk van Nijmegen, Achterhoek en Liemers een hard gelag. ,,Het is verschrikkelijk. Door dat virus valt alles ineens weg."

Geen kermissen komende maanden, geen koningschieten, geen parades en wedstrijden. En dat zorgt voor veel leed. Bijvoorbeeld in het Achterhoekse dorp Ulft. De drie plaatselijke schutterijen De Eendracht, St. Hubertus en St. Joris bestaan dit jaar samen 275 jaar, respectievelijk 100, 100 en 75. Het was 25 jaar geleden al de droom van 'opper-schutter' Jos Cornelissen om het jubileum samen te vieren. De schutterijen bestonden samen 200 jaar, maar samen vieren? Nee, onmogelijk! Te veel negatieve sentimenten uit het verleden. Tijd heelt soms alle wonden en sinds 2017 werd gezamenlijk toegewerkt naar een grootse viering tijdens het pinksterweekeinde van 2020. U raadt het al. Corona, en dus geen feest.

Tradities
Sommige schutterijen en gilden zijn al honderden jaren oud. Het is een wereld van tradities, van koningen, keizers, marketentsters, fanfare, vendelzwaaiers en bielemannen. Een traditie schuif je niet zo maar aan de kant. En al helemaal geen jubileumfeest. ,,Ik ben daar kapot van", merkt een aangeslagen Cornelissen op. Zelf al 50 jaar actief bij St. Hubertus in Ulft en voorzitter van de jubileumcommissie.

,,Drie jaar geleden hebben we als Ulftse schutterijen een commissie in het leven geroepen om het feest in goede banen te leiden. Eindelijk kon ik mijn droom waarmaken. Samen vieren. We hebben er keihard aan gewerkt, met een prachtig programma voor het komend seizoen. Door dat virus valt alles ineens weg."

In het najaar staan nog wel activiteiten gepland vanwege het jubileum. De Federatieve Schuttersdag bij De Eendracht met 37 schutterijen uit de verre omtrek, het bielemantreffen in oktober en de marketentstersdag in november.

,,Misschien kunnen we daar nog wat extra feestelijkheden omheen bouwen. Maar wie garandeert ons dat we in het najaar weer verder kunnen? Niemand", geeft Cornelissen zelf al het antwoord. ,,We kunnen alles wel naar volgend jaar schuiven, maar bent u een beetje bekend met de schutterswereld? Alle weekeinden zitten zo goed als vol, het hele jaar door. Er is altijd wel ergens iets te doen. Ik weet niet of wij daar tussen passen. En een jubileum vieren terwijl het geen jubileum meer is, ik heb daar nu geen goed gevoel bij."

Puzzel
Een ander probleem is de kostenpost. Cornelissen: ,,Onze clubhuizen zijn dicht. Daar verdienen we niets mee, sterker nog: het kost ons alleen maar geld. De sponsoren hebben extra bijdragen geleverd voor het jubileumfeest. Hoe gaan we die terug betalen? Of vragen we ze hun bijdrage te handhaven voor een feest volgend seizoen. Of ze dat doen, weten we nog niet. Het is een ingewikkelde puzzel." 

De Gelderlander, datum 28-04-2020

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus