Sacramentsprocessie Lobith, een 243 jaar oude traditie

180427 HGN Sacramentsprocessie 700

LOBITH - Op zondag 13 mei trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith. In 1775 werd deze processie voor het eerst gehouden. Dat betekent, dat de processie dit jaar voor de 243e keer door het dorp trekt. Deze traditie vormt een wezenlijk onderdeel van de kermis- en schuttersfeesten. De schuttersgilden zijn een niet weg te denken onderdeel van deze plechtige stoet.

Lees meer...

Schutters eren burgemeester met titel ridder

Schutters eren burgemeester met titel ridder

160817 DG Ridders2011 Formele plechtigheid tot ‘ridder’ geslagen in de R.K. Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua Nieuw-Dijk 2011 - Foto EGS

DOORNENBURG Vier inwoners van de gemeente Lingewaard, onder wie burgemeester Marianne Schuurmans, worden vrijdag tot ridder geslagen.

De plechtigheid is onderdeel van de ‘Herbsttagung’ van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS).

De ‘Herbsttagung’ is een samenkomst van honderden afgevaardigden van schuttersfederaties uit heel Europa. Eén van de hoogtepunten is de Heilige Investituurmis, vrijdag om 17.00 uur in de St. Martinuskerk in Doornenburg. Deze mis wordt voorgegaan door Monseigneur Hoogenboom (hulpbisschop Utrecht), Vicaris Pauw (Arnhem) en pastoor Peters (parochie De Levensbron).

In totaal ontvangen 23 personen tijdens deze kerkdienst een Europese orde van de Heilige Sebastianus. Zij worden tijdens een formele plechtigheid tot ‘ridder’ geslagen. Onder hen bevinden zich vier personen uit Lingewaard.

Naast burgemeester Schuurmans valt ook Rob Persoon, ereburger van Lingewaard en beschermheer van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel die eer te beurt. Daarnaast ook Geert Claassen, president van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Jan Wannet, generaal van de gilden St. Gangulphus en St. Laurentius uit Huissen.

Na afloop ontvangen al deze ridders een andere beroemde ‘ridder’, filmster Rutger Hauer. Op het dorpsplein krijgen de gedecoreerden in aanwezigheid van Rutger Hauer een muzikale vendelhulde aangeboden.

160817 DG Ridders T1

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 17-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus