Sacramentsprocessie Lobith, een 243 jaar oude traditie

180427 HGN Sacramentsprocessie 700

LOBITH - Op zondag 13 mei trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith. In 1775 werd deze processie voor het eerst gehouden. Dat betekent, dat de processie dit jaar voor de 243e keer door het dorp trekt. Deze traditie vormt een wezenlijk onderdeel van de kermis- en schuttersfeesten. De schuttersgilden zijn een niet weg te denken onderdeel van deze plechtige stoet.

Lees meer...

Europese schuttersgilden voor 'Herbsttagung' naar Doornenburg

Europese schuttersgilden voor 'Herbsttagung' naar Doornenburg

160808 DG Ridder De Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden krijgt er in Doornenburg 23 ridders bij. ©Dirk Heupts

DOORNENBURG - Honderden afgevaardigden van schuttersfederaties in Europa komen vrijdag 19 augustus naar Doornenburg. Daar wordt dit jaar de Herbsttagung gehouden, de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS).

Acteur Rutger Hauer is te gast bij de vendelhulde voor de nieuwe ridders. Hauer was in het begin van zijn carrière veel op kasteel Doornenburg te vinden, voor de opnamen van de tv-serie Floris. De schuttersfederaties huldigen 23 mensen. Zij zijn voorgedragen voor de Europese orde van de Heilige Sebastianus. Tijdens een formele plechtigheid in de RK St. Martinuskerk worden ze tot ridder geslagen.

Onder de kandidaten zijn burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard, Rob Persoon (beschermheer van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg en beschermheer van de gilden St. Gangulphus en St. Laurentius uit Huissen), president Geert Claassen van Schutterij Gijsbrecht van Aemstel en Jan Wannet, generaal van de gilden St. Gangulphus en St. Laurentius uit Huissen.

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 08-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus