Sacramentsprocessie Lobith, een 243 jaar oude traditie

180427 HGN Sacramentsprocessie 700

LOBITH - Op zondag 13 mei trekt de jaarlijkse Sacramentsprocessie weer door de straten van Lobith. In 1775 werd deze processie voor het eerst gehouden. Dat betekent, dat de processie dit jaar voor de 243e keer door het dorp trekt. Deze traditie vormt een wezenlijk onderdeel van de kermis- en schuttersfeesten. De schuttersgilden zijn een niet weg te denken onderdeel van deze plechtige stoet.

Lees meer...

Nieuwe route voor processie Umdracht Huissen

Nieuwe route voor processie Umdracht Huissen

170615 DG UmdrachtHuissen 1 700 De processie in de Helmichstraat, in 2010. © Umdrachtcomité

HUISSEN - Deelnemers aan de Huissense Umdracht volgen zondag een nieuwe route. De sacrementsprocessie of bedetocht voert niet meer door de Helmichstraat. Daar stond altijd een rustaltaar opgesteld bij verzorgingshuis Sancta Maria maar nu dat gesloopt is, worden ouderen bezocht op hun nieuwe stek, Het Convent.

Het gezin Wagener uit Huissen leeft al een tijd toe naar zondag. Toen moeder Ewelina een paar jaar geleden zag dat mensen vooral toekeken, snapte ze daar niets van. Zelf besloot ze direct mee te doen en sindsdien is ze altijd van de partij.

Wierookvat
Dat geldt ook voor haar kinderen Emmiely (7) en Vincent (10). Emmiely loopt mee als bruidsmeisje, in haar witte jurkje. Het is bij de eeuwenoude Umdracht goed gebruik meisjes in bruidskleding te steken. Vincent vertelt dat hij als misdienaar het wierookvat mag dragen. ,,Spannend en leuk vind ik dat. De pastoor vertelt onderweg mooie verhalen uit de bijbel."

Als 5-jarige beleefde hij de Umdracht voor het eerst. Hij schrok van het kanonschot dat werd gelost. De bedoeling van de knal is dat anderen langs de route weten waar het allerheiligste (de gezegende hostie) zich bevindt.

Bloemen
Vader Henk is kweker en zorgt voor de bloemen waarmee de route van de Umdracht traditiegetrouw wordt versierd. Hij liep als kind ook mee en ziet de belangstelling de laatste jaren afnemen. ,,Jammer, want ik vind het geloof en bijbehorende tradities erg waardevol.’’

170615 DG UmdrachtHuissen 2 700 Het gezin Wagener doet zondag mee aan de Umdracht in Huissen. © Erik van 't Hullenaar

De Huissense processie langs rustaltaren is een van de weinige in Nederland die nog over de openbare weg gaat. De start is om 10.45 uur, direct na de hoogmis in de Stadsparochiekerk.

In Angeren is de Umdracht dit jaar op zondag 25 juni, op terrein van de Bavokerk. De viering begint om 10.00 uur, de processie om 11.00 uur.

www.huissenseumdracht.nl

De Gelderlander, editie Betuwe d.d. 15-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus