Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

’Dat mensen plezier hebben, daar doen we het voor’

’Dat mensen plezier hebben, daar doen we het voor’

160704 UK PlezierDe voorzitters gezamenlijk op het terras bij ’t Hemeltje, v.l.n.r. Bas de Leeuw, Patrick van Wijngaarden en Ton Schreur.

In de aanloop naar de Ulftse kermis blikken de voorzitters van de drie plaatselijke schutterijen terug op de afgelopen tropenjaren en kijken ze vooruit naar het gemeenschappelijke jubileumjaar 2020. Wat Patrick van Wijngaarden van Sint Hubertus, Bas de Leeuw, Sint Joris en Ton Schreur van de Eendracht nog meer gemeen hebben: ze hebben zin in komend weekend.

De aanleiding om tijdens het gezamenlijke kermisoverleg enige tijd geleden te besluiten om de drie voormannen aan het woord te laten, was het naderende afscheid van Patrick als de St. Hubertus-preses.

”Ik blijf wel tambour-maître en muzikant, maar dit is mijn tiende jaar als voorzitter en het is mooi geweest. In het begin ben je super enthousiast, later wordt dat wat minder. Ik doe het totaal niet met tegenzin hoor, alleen vind ik wel dat het tijd is voor nieuwelan in de vereniging. Al blijf ik natuurlijk op de achtergrond beschikbaar als ondersteuning van mijn opvolger,” laat Patrick weten.

Collega-bestuurder Bas (sinds 9 jaar preses van St. Joris) vond het geen probleem om aan te schuiven en routinier Ton (alweer 18 jaar Eendracht-voorzitter) had niet veel keus: ”Ik was afwezig die avond, dus ik had weinig inspraak. Als ik er ben, heb ik dat trouwens ook niet, ”geeft hij gekscherend aan.

De heren hebben de laatste jaren de nodige wijzigingen voor de kiezen gekregen: aan de manier waarop kermis wordt gevierd, is niet veel veranderd, maar voor de organisatie wel degelijk. ”Ik ga een aardig stukje terug,” zegt Ton. ”En toen ik begon, was er overal nog glaswerk in de tent. De dokters in Ulft waren met de kermis altijd drie dagen druk met pleisterplakken.”

Veiligheid voor bezoekers

Bier wordt tegenwoordig in plastic bekers geschonken en zo is er meer gedaan om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Waar voorheen ’een paar sterke mannen’ van de vereniging aan de deur stonden, is er nu officiële beveiliging. ”Dit decennium is er een hoop veranderd aan wet- en regelgeving,” maakt Bas duidelijk. ”We hebben een paar tropenjaren achter de rug: eerst het alcoholverbod voor bezoekers onder de achttien, toen het rookverbod binnen. Een keer een geweldige storm op de maandag,” kijkt hij terug.

”Het gaat allemaal niet vanzelf,” beaamt Patrick. ”We hebben met St. Hubertus geen kermistent, maar voor ons geldt hetzelfde tijdens evenementen als Beapop. Je hebt de verantwoordelijkheid voor een heel team dat aan het werk is, dus je houdt een oogje in het zeil.”

Jubileumjaar 2020

Tussen alle jaarlijkse kermis-beslommeringen door wordt met een schuin oog ook al vooruitgekeken naar het jubileum dat alle drie schutterijen in 2020 te vieren hebben. De Eendracht en St. Hubertus bestaan dan 100 jaar, St. Joris wordt 75 jaar oud. ”Al een paar jaar is er sluimerend overleg, hoe we een deel van dat jaar gezamenlijk gaan aanpakken,” verklapt Bas. Het is in ieder geval het vieren waard, melden de drie voorzitters eensgezind. Ton: ”Het is toch uniek, 275 jaar aan verenigingsleven in zo’n dorp.”

Patrick zal dat jubileumjaar niet meer meemaken als St. Hubertus-preses, maar denkt evengoed mee. ”Het moet een muzikaal jaar worden. Hoe dat precies ingevuld wordt, is voor de vergaderingen die de komende jaren plaatsvinden. Maar daar wordt in ieder geval een aparte commissie voor in het leven geroepen.”

Ton heeft al redelijk voor ogen hoe het programma er in 2020 uit moet komen te zien in Ulft. ”Wat ons leuk lijkt: een feestavond aan het begin, in januari, een feestavond aan het eind. En tussendoor het hele jaar feest.” Bas, lachend: ”Ik hoor één woord drie keer.” Ton: ”Daar doen we het ook voor, dat de mensen plezier hebben!”

De Ulftse Krant d.d. 04-07-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus