Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

’De jeugd mag best wat verantwoordelijkheid dragen’

’De jeugd mag best wat verantwoordelijkheid dragen’

160704 UK JeugdHet dagelijks jeugdbestuur van St. Hubertus: v.l.n.r. Jennifer Sewalt (penningmeester), Robin Sewalt (secretaris) en Tim Knaven (voorzitter).

Aandacht voor de jeugd was er altijd al volop bij Sint Hubertus, maar de jongeren spreken nu ook officieel een woordje mee: het schuttersgilde heeft een eigen, vijfkoppig jeugdbestuur. Voorzitter Patrick van Wijngaarden en penningmeester Jos Cornelissen juichen het nieuwe initiatief van harte toe.

”We hebben al sinds jaar en dag een jeugdbeleid bij St. Hubertus,” merkt Jos op. ”Maar dat er nu een formeel jeugdbestuur is, is nieuw.” De penningmeester is een van de belangrijkste initiators en maakt duidelijk wat het belang is voor de Ulftse schutterij. ”De jeugdcommissie die we hadden, bestond zelf niet uit jongeren. En op een gegeven moment hebben we gemerkt: je ziet alles door de bril van een volwassene. Dan loop je het risico dat je de boot mist bij de jongere generatie. We vonden het goed om de jeugd verantwoordelijk te maken voor hun eigen groep, maar wilden dan wel een echt bestuur; wellicht zorgen we op die manier op den duur voor aanwas in het hoofdbestuur,” kijkt Jos vooruit.

Verkiezingen werden uitgeschreven en de animo was groot. Uiteindelijk werden vijf jeugdleden benoemd tot bestuurslid: voorzitter Tim Knaven, penningmeester Jennifer Sewalt, secretaris Robin Sewalt, Daniek Klein Herenbrink en Erik Mentink. Zij krijgen deskundige begeleiding van hun ervaren ambtgenoten. ”Tim spart als jeugdvoorzitter met Patrick, ik heb Jennifer onder mijn hoede. Zo is er direct contact en is er supervisie, zonder dat wij zeggen wat ze moeten doen. Ze krijgen waar mogelijk de vrije hand, van onze kant wordt er zo weinig mogelijk afgekeurd. Ze moeten ook de kans krijgen om te leren,” vindt Jos. ”Bovendien: als wij alles afkappen, is het enthousiasme ook zo weg,” zegt Patrick. ”Ze mogen best wat verantwoordelijkheid dragen.”

De jeugd van St. Hubertus is leergierig, is al wel gebleken. ”Twee weken geleden hebben we voor het eerst met z’n allen bij elkaar gezeten. Dat was mooi, we kregen meteen de vraag of ze een keer bij een echte bestuursvergadering mee mochten kijken. Geen probleem natuurlijk,” vervolgt de voorzitter. De jongeren dragen in hun nieuwe rol bij aan de vereniging en krijgen tegelijkertijd de kans om zichzelf te ontplooien. Het jeugdbestuur wordt dan ook serieus genomen, benadrukken Patrick en Jos. ”Ze steken er ondertussen ook wat van op,” weet Jos. ”Het belang van een agenda tijdens een vergadering, waar je zoal op moeten letten. Ze vergaderen ook echt, Tim heeft de voorzittershamer van Patrick al zowat kapotgeslagen.” Tim mag de ’echte’ voorzitter ook bijstaan tijdens officiële aangelegenheden. Patrick: ”Tijdens onze gildedagen bijvoorbeeld, of eigenlijk overal waar de jeugd bij betrokken is, krijgt hij zijn taak. Zoals bij de prijsuitreiking, dan is Tim degene die voor het jongerengedeelte een woordje kan doen en de medailles om mag hangen. Normaal deed ik dat altijd. En als de nieuwe burgemeester er is in de gemeente Oude IJsselstreek, sturen wij naast twee afgevaardigden van het hoofdbestuur ook twee leden van het jeugdbestuur.” De begeleiding van hun jongere collega’s zal voor het hoofdbestuur een extra functie worden en wat extra energie vragen. Dat hebben ze er echter met alle plezier voor over. ”Jennifer hangt continu aan de lijn,” geeft Jos met een glimlach te kennen. ”Maar als ik onze eerste gezamenlijke vergadering zie, daar word ik wel vrolijk van. Ze pakken het op en daar maak ik graag tijd voor vrij. Want als je als vereniging niet verjongt, wordt het niks. Er zijn best mensen te vinden die bereid zijn om zich in te spannen, maar daar moet je wel moeite voor doen. Wie weet hebben we met dit jeugdbestuur een kweekvijvertje voor St. Hubertus, de bestuurders van morgen.”

Familiekermis Sint Hubertus Ulft

Van zaterdag 9 tot en met dinsdag 12 juli viert Schuttersgilde St. Hubertus kermis in Ulft Centrum.

Op zaterdag zal 16.00 uur de familiekermis op het Kennedyplein geopend worden, waarna het gilde vertrekt richting de schuttersmast bij de kruising Ir. Sassenstraat - Debbeshoek om samen met zusterverenigingen De Eendracht en St. Joris de kermis officieel te openen.
De officiële opening is dit jaar bij St. Joris. Op zaterdag-avond is het vanaf 19.30 uur 1-euro avond (een consumptiemuntje voor € 1,-) met gezellige muziek in de tent bij het verenigingsgebouw van St. Hubertus achter het Klooster in Ulft. De tent is gratis toegankelijk.

Zondag
Op zondag is vanaf 13.00 uur de familiekermis weer geopend.
Vanaf 14.00 uur zal Schuttersgilde St. Hubertus samen met Willem Tell uit Silvolde, St. Martinus uit Braamt en de Bürgerschützenverein uit Mehr een rondgang door het centrum van Ulft maken. Op het pleintje bij Erna’s Boutique wordt er een vaandelhulde gebracht aan alle koningsparen.
Na afloop van de rondgang is er live muziek van Pinutz in de tent op het Hubertusplein.

Maandag
Maandagmorgen treedt het gilde om 6.00 uur aan voor de reveille. Om 11.30 zijn er de schietwedstrijden, waarbij er door jeugd en volwassenen gestreden wordt om de titel ”kermiskoning”. In september tijdens de Gildedagen wordt er gestreden om het Gildekoningsschap.

Dindag
Op dinsdag 15 juli is vanaf 14.00 uur de familiekermis geopend.
Meer informatie kunt u vinden op: www.sinthubertusulft.nl

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus