Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Van binnen én van buiten groot feest op de Pol

Van binnen én van buiten groot feest op de Pol

160704 UK PolCommissieleden Bas de Leeuw (links) en Nol van Alst van Schuttersgilde St. Joris.

Het is de kermiscommissie van schuttersgilde St. Joris vorig jaar goed bevallen: tijdens de Polse kermis was de entree niet aan de deur, maar was er na het passeren van de ingang sprake van een feestterrein, zowel binnen als buiten de tent. De commissieleden Nol van Alst en Bas de Leeuw mogen concluderen dat het een goede zet is geweest.

Samen met Willem Beernink, Hans Heister en Daniëlle Hermsen maken de twee bij St. Joris deel uit van de kermiscommissie, verantwoordelijk voor de gang van zaken tijdens het tweede weekend van juli. De organisatoren kijken terug op een geslaagde editie, al was het van tevoren wel even spannend; mensen houden over het algemeen immers niet van al te veel veranderingen en de wijziging bij de entree was voor Pol-begrippen redelijk ingrijpend.

”Maar we hebben eigenlijk niets anders dan positieve geluiden gehoord,” laat Bas weten. De angst dat de Polse kermis wellicht een te afgeschermd gebeuren zou worden, bleek ongegrond. ”Het was voor iedereen rustiger en comfortabeler. Er was één lid dat vooraf te kennen had gegeven dat hij het niet zo zag zitten. Die gaf tijdens een latere vergadering aan dat hij compleet ongelijk had gehad. Dat was een mooi compliment,” vervolgt de voorzitter van het schuttersgilde. ”We hadden er rekening mee gehouden dat er wat kritiek zou komen, al was het alleen maar omdat er iets veranderde. Maar het is een goede move geweest. We hadden er buiten ook een koffiebarretje bij en dat was eveneens een succes,” voegt Nol toe.

Het heeft de kermiscommissie van St. Joris doen besluiten verder te gaan op de ingeslagen weg. ”Sinds het rookverbod waren er telkens grote verkeersstromen van mensen die buiten gingen roken op het moment dat de band pauze had. Nu was het van binnen én van buiten één groot feest. En ook buiten was iedereen veel meer bij het gebeuren in de tent betrokken. Met de wand eruit hebben we er een open tent van gemaakt en was het een heel feestgebied. Het is ontzettend goed bevallen,” concludeert Bas. ”De mensen buiten staan nu niet meer apart van de rest,” valt Nol bij. ”En als de band weer begint te spöllen, is de hele boel zo weer binnen. Het ging al met al beter dan verwacht, dus we breiden het dit jaar uit met loungesetjes buiten.” Bas: ”Voorheen verzorgde de band altijd de pauzemuziek. Nu nemen we dit zelf met loungeachtige muziek voor onze rekening.” Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan de verlichting buiten de tent. ”We doen het niet meer met een paar bouwlampen, er komt fatsoenlijke sfeerverlichting,” zegt Nol.

St. Joris kan het op de nieuwe manier af met minder mankracht aan de deur en dat scheelt weer in de personeelskosten. ”Daar letten we zeker op. Het is voor ons een niet onbelangrijke strategie om de kermis voor iedereen betaalbaar te houden,” maakt Bas duidelijk. Hoewel minder opvallend, zijn er ook komend weekend weer enkele noviteiten op de Pol. ”We hebben Weizen op de tap,” onthult de organisatie, die dus niet alleen vanwege het buitengebeuren hoopt op goed weer tijdens de kermis. ”En we hebben een speciale bekerdispenser, uitgevonden door een van onze leden, die het werk achter de bar een stuk eenvoudig en sneller maakt. Zo blijf je bezig,” zegt Nol. De kermiscommissie zit niet stil, benadrukt ook Bas: ”Ik ben vooral blij met het feit dat alle avonden zowel jong als oud aanwezig is op de Pol. Dat is echt een bindende factor, de sfeer is de reden dat ook de ouderen nog steeds komen. Het blijft gezellig, en we werken er hard voor om dat voor elkaar te krijgen.”

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus