Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Piet Veerman at gebakken eieren bij Guus

Piet Veerman at gebakken eieren bij Guus

160914 DG KermisGaanderen 700 Guus Schepers wordt toegesproken door voorzitter Atze Lubach van de kermisbond Bovak. FOTO NIENKE MENKHORST

Op de kermis in Gaanderen is gisteren Guus Schepers gehuldigd. Omdat hij zich al 45 jaar met hart en ziel inzet voor het volksfeest in 'Bultendarp'.

Menno Pols


Gaanderen

Vanaf het kermisterrein aan de Kerkstraat in Gaanderen is, over de velden, de boerderij te zien waar Guus Schepers (71) opgroeide en waar hij nog woont. Andersom is vanuit de woning ook het kermisterrein te zien. "Als kind moesten we 's morgens eerst helpen aardappelen rooien, en dan mochten we naar de kermis", vertelt Schepers. "De grootste attractie was toen het steilewandrijden (met motoren rondrijden tegen de binnenwand van een enorme ton, MP). Maar dat mag niet meer."

Als hij het vertelt, heeft hij al een vendelhulde gehad van zijn eigen Sint-Martinus. En een fles lekkers van de voorzitter van de landelijke kermisbond Bovak.

Dat van die aardappelen speelt zich af in de jaren 50 van de vorige eeuw. Schepers kon toen nog niet bevroeden dat hij 60 jaar later gehuldigd zou worden vanwege zijn tomeloze inzet voor het Gaanderense feest. Dat al sinds jaar en dag wordt georganiseerd door schutterij Sint-Martinus. Schepers' officiële bemoeienis met de kermis begon in 1971. "Dat jaar schoot ik mijzelf koning." Sindsdien is er geen kermis meer geweest zonder dat Schepers erbij betrokken was.

160914 DG KermisGaanderen T

Met name met het boeken van artiesten heeft hij zich onsterfelijk gemaakt. Het verhaal doet in Gaanderen de ronde dat Schepers in zijn boekje de 06-nummers van de halve Nederlandse artiestewereld heeft opgeslagen. Vooral Volendamse zangers, van Jan Keizer tot Jan Smit, wist hij naar het dorp te halen. "Ik doe altijd het liefst zaken met de artiest zelf. Niet met een manager."

Je moet het de artiest naar de zin maken, zegt Schepers, dan geeft hij ook een goeie show. Maar Schepers kan ook op zijn strepen staan. "Ik zeg altijd tegen de artiest: ik ben je werkgever. Ik betaal je. Dus mag ik mag ook mee bepalen hoe het werk gedaan wordt."

Dochter Marion Verhoeven- Schepers kan zich nog hectische toestanden uit haar jeugd herinneren. "Dan had er een artiest op het laatste moment afgezegd en dan moest ik gauw op de fiets naar het kermisterrein om papa te zoeken. Die moest dan, vaak nog voor dezelfde avond, iemand anders zoeken. Piet Veerman heeft ons op die manier vaak uit de brand geholpen. Met hem kon mijn vader het altijd goed vinden. En 's avonds na het optreden zat Piet Veerman bij ons in de keuken gebakken eieren te eten."

De Gelderlander, editie Achterhoek d.d. 14-09-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus