Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Verenigingen in Keijenborg willen samen toekomst in (video)

Verenigingen in Keijenborg willen samen toekomst in (video)

161203 DG Keijenborg1 700 De verenigingmensen van Keijenborg. Foto: jan van den Brink

KEIJENBORG - Als wapen tegen de krimp willen de verenigingen in Keijenborg al hun zekerheden opzeggen en zich clusteren op één complex. Investeren is noodzakelijk, maar of het geld per se in het huidige complex moet worden gestoken? Is het misschien verstandig om te proberen alle verenigingen te clusteren?

Voetbalvereniging Keijenburgse Boys heeft hiervoor een bidbook gemaakt. Eén op de drie Keijenborgers is betalend lid van minstens een van de 25 verenigingen die het dorp rijk is. Doe je mee met het vogelschieten op de kermis? Dan ben je automatisch lid van schuttersgilde St. Jan. Niet verrassend dus dat veel dorpelingen met meerdere petten op rondlopen.

Voorloper
"Keijenborg is altijd al voorloper geweest op het gebied van het organiseren van evenementen", vindt John Rondeel, voorzitter van St. Jan, het gilde dat ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de kermis. De rol van lokale ondernemers is ook niet te onderschatten. Velen zeggen bij dergelijke evenementen vaak spontaan hun steun toe. "Het staat voorop dat Keijenborg altijd wel in is voor een feestje", zegt Marcel Melgers van Keijenburgse Boys. Hij doelt onder meer op de kermis, het carnaval en het beachfeest. "Als wij in onze voetbalkantine een nieuw wijntje willen gaan schenken en daarvoor eerst een proeverij organiseren, kunnen we zo rekenen op 60, 70 man. Ja, dan zitten er ook mensen tussen die helemaal niet van wijn houden."

Kruispunt
Tot zover het succesverhaal. Het kan allemaal wel voor de wind gaan, ook Keijenborg ontkomt niet aan de krimp. Een van de redenen voor Keijenburgse Boys om in het dorp de discussie aan te zwengelen over hoe het levendige verenigingsleven voor de volgende generaties behouden kan blijven. De voetbalclub staat op een kruispunt. "We moeten écht wat aan onze kleedkamers doen", begint Melgers. "Ze dateren uit 1967 en zijn in de jaren '80 voor het laatst gerenoveerd. De toiletten zijn niet meer van deze tijd en veel voegen in de vloer zijn gescheurd. Er staan nu twee containers op ons terrein die als kleedkamer fungeren. We kunnen die wel in de clubkleuren gaan schilderen, maar het blijft natuurlijk geen gezicht."
De gymzaal in het dorp is gedateerd, de school gaat al een hele tijd mee. Dit zou weleens hét moment kunnen zijn voor een grote metamorfose, beseft Melgers.
„Wij kunnen als voetbalclub wel van alles naar ons toe trekken zoals dagopvang, maar we willen geen concurrent worden van de anderen. We trekken hier allemaal aan dezelfde portemonnee. Toen vanuit de gemeente de vraag kwam of wij eventueel wilden verkassen, waren we eerst stil. Maar we moeten denken aan de volgende generatie."

161203 DG Keijenborg2 700 De containers annex kleedkamers bij Keijenburgse Boys. Foto: Jan van den Brink

Locatie
Ook andere verenigingen zijn inmiddels betrokken bij het plan om tot een gezamenlijke multifunctionele accommodatie te komen. Waar, dat is van ondergeschikt belang, menen alle partijen. Ideaalbeeld is een nieuw onderkomen op een weiland achter de tennisbanen, maar de verenigingen benadrukken dat er nog helemaal niets vaststaat.

Bidbook
Keijenburgse Boys heeft samen met de Gelderse Sport Federatie het bidbook Een generatie wieter geschreven. Hierin staat het streven om in de toekomst een omnisportvereniging en ontmoetingsplek op te zetten. Alle verenigingen mogen aansluiten. De voordelen van het clusteren van clubs: kleedkamers en kantine kunnen worden gedeeld, samen kan gezocht worden naar subsidies en sponsoren en mede door inzet van alle vrijwilligers is de kans op een succesvolle exploitatie groter. Het bidbook is ook bedoeld als financierings- en subsidieaanvraag.

Krimp
Het plan kan leiden tot grote veranderingen. Is Keidarp daar klaar voor? „Het is allemaal nog vrij vers en moet nog landen", weet Rob Weverink, voorzitter van dorpshuis de Horst en ook raadslid van de gemeente Bronckhorst. „Toch is dit denk ik het moment om voor te sorteren op de demografische ontwikkelingen. De krimp is een gegeven, over twintig jaar heeft iedere vereniging minder leden dan nu."

161203 DG Keijenborg3 700 Het voormalige zorgcentrum Maria Postel. Foto: Jan van den Brink

Leegstand
De krimp leidde er al toe dat zorgcentrum Maria Postel in 2014 de deuren sloot. Die kater is volgens Herman Voorendt, voorzitter van de dorpsraad, nog steeds niet verwerkt. „Het was zo'n gebouw waar drie generaties rondliepen en elkaar ontmoetten." Het pand, waar lange tijd zo'n 50 mensen woonden, staat al bijna drie jaar leeg en is in handen van een vastgoedondernemer. „We hebben regelmatig contact met de eigenaar, maar weten niet wat de plannen zijn", zegt Voorendt. „Gelukkig wordt de buitenruimte goed onderhouden. Ook is het mooi om te zien dat de voormalige vrijwilligers van Maria Postel nu actief zijn in het dorpshuis, waar ouderen dan koffie drinken."

Stimulans
Misschien juist om een nieuwe opdoffer te voorkomen, hebben de verenigingen elkaar gevonden in een gezamenlijk doel. Een multifunctionele accommodatie zou het dorp een boost geven en jongeren kunnen stimuleren om in het dorp te blijven wonen. 11 en 16 januari zijn er inwonersbijeenkomsten gepland. „Als Keijenburgse Boys moeten we volgend jaar weten of het plan gedragen wordt", stelt voorzitter Melgers. „En dan is het gaon of niet gaon."

De Gelderlander, editie Achterhoek d.d. 03-12-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus