Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Gemeentelijk koningschieten in Etten

Gemeentelijk koningschieten in Etten

170504 OIJV koningschieten 700Benny te Grotenhuis, Henk Eelderink en Jan Sessink van schutterij De Eendracht. (foto: Roel Kleinpenning)

(door Carla van der Meer)

ETTEN - "We hebben 19 koningsparen uitgenodigd voor het gemeentelijk koningschieten op zaterdag 13 mei", zegt Jan Sessink, bestuurslid van schutterij De Eendracht uit Etten.

"Voor het gemeentelijk koningschieten worden alleen de koningen of koninginnen uit de gemeente Oude IJsselstreek uitgenodigd die met een kermis koning of koningin geschoten hebben", vertelt Benny te Grotenhuis, erelid en raadsheer van De Eendracht Etten. "Wie de vogel eraf schiet, wordt de nieuwe gemeentekoning. Zijn vereniging organiseert komend jaar het gemeentelijk koningschieten. Zo rouleert het en kom je de hele gemeente door. Het gemeentelijk koningsschieten is een vrij unieke gebeurtenis. Er zijn nog maar weinig gemeenten die dit doen."

De Eendracht heeft in 2005 het gemeentelijk koningschieten in het leven geroepen. "We zijn hiermee begonnen met de fusie van de gemeentes", laat Sessink weten. "We wilden een groter bereik van schutterijen en oranjeverenigingen die kermissen organiseren. Er zijn ook dorpen die geen schutterij hebben, maar die met de kermis wel een koningspaar hebben, zoals Terborg en Gendringen. Daar kunnen deelnemers vrij inschrijven voor het koningschieten. Bij ons kunnen leden van de schutterij en ingezetenen van Etten meeschieten."

Het gemeentelijk koningschieten wordt gehouden op het Dorpsplein in Etten, tegenover het gebouw van de schutterij. Deze dag wordt er met de koningen uit Oude IJsselstreek gestreden om de titel 'gemeentekoning 2017'. Om 14.00 uur worden de koningsparen, jeugdkoningsparen en genodigden ontvangen. Het welkomstwoord is om 14.15 uur gevolgd door het aanbieden van de erewijn om 14.25 uur. "De Erewijn wordt namens de gemeente Oude IJsselstreek aangeboden aan de genodigden door burgemeester Otwin van Dijk", zegt Te Grotenhuis. Om 14.40 uur is de loting van de schietvolgorden. En om 16.30 uur is er een muzikaal intermezzo. De prijsuitreiking en de huldiging van de nieuwe gemeentekoning is om 17.15 uur. "Onze koning Wilfried van Aken heeft vorig jaar in Netterden koning geschoten", zegt Sessink. "De jeugdkoningen en de partners schieten ook. Het is bijzonder dat zowel Wilfried als zijn vrouw Natalie Van Aken-Sessink de vogel eraf schoten. Mocht een vereniging van een koning niet het volgende jaar het gemeentekoningsschieten willen organiseren, dan houden we een verloting onder de verenigingen die wel willen."

Verder houdt De Eendracht op 6 mei de schuttersdag en op 7 mei het keizerschieten. In september wordt tijdens de kermis de nieuwe koning geschoten.

www.eendrachtetten.nl

Oude Ijsselstreek Vizier d.d. 04-05-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus