Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Vendeliers Switbertus te gast in Gotha

Vendeliers Switbertus te gast in Gotha

170606 ELNA Gotha Collage 700

LICHTENVOORDE/GOTHA - De vendeliers van Schuttersgilde St. Switbertus waren in het afgelopen weekend present bij het Internationale Vendeltreffen. De organisatie lag dit jaar niet bij een vendel club of Schutterij, maar was in handen van de stad Gotha, in het oosten van Duitsland.

Na de opening van het weekend op de Marktplatz, vrijdagavond, begon zaterdagmorgen het officiële programma. Op vier verschillende plaatsen in het centrum gaven de twintig verschillende groepen uit vijf landen demonstraties van hun traditionele vaardigheden. Om 14.00 uur trokken alle deelnemers in een lange optocht door de met veel toeschouwers gevulde straten van deze oude stad met haar vele mooie historische gebouwen.

170606 ELNA Gotha 1 700De Vendeliers van Switbertus in Gotha. Foto: PR

Voor extra sfeer zorgden Dokters Swingende Infuustoeters die tussen de vendel- en volksdans-demonstraties het publiek vermaakten met hun opzwepende muzikale repertoire. Toen de groepen goed en wel aan de tweede ronde individuele optredens op de vier podia waren begonnen, moest dit vanwege de regen worden stopgezet. Het geplande avondprogramma in het centrum kwam daardoor te vervallen.

Het getuigde van veel improvisatietalent dat het geplande optreden van het showorkest van de stad Gotha verplaatst kon worden naar De Stadthalle. Weliswaar een domper voor de gemeente omdat het publiek daar niet bij kon zijn, maar voor de vendeliers een mooie gelegenheid om elkaar weer te spreken en samen te genieten van het orkest en later ook de Infuustoeters.

Na een vroeg ontbijt op de regenachtige zondagmorgen was iedereen om 10.00 uur aanwezig in de Schlosskirche, de kerk in slot Friedenstein. Een viering met aandacht voor de vendel traditie is een vast onderdeel van het Internationale Vendeltreffen, maar ook de uitvoering van Bohemian Rapsody van Queen door vier koperblazers viel in de smaak.

170606 ELNA Gotha 2 700De Vendeliers van Switbertus in Gotha. Foto: PR © Achterhoek Nieuws b.v

Gelukkig regende het na de dienst niet meer en kon er op de grote binnenplaats van het slot gevendeld worden. Na een gezamenlijke vendel polonaise, afgesloten met een Sturmlauf met de vaandels, bedankte de burgemeester van Gotha alle groepen voor hun komst en hun bijdrage met een aandenken aan Gotha. Van Schutterij St. Switbertus ontving hij de uitnodiging om over twee jaar naar Lichtenvoorde te komen, ondersteund door een persoonlijke boodschap van burgemeester Anette Bronsvoort van Oost Gelre. Met een rondleiding door het historische slot werd het officiële programma afgesloten.

Om zes uur was iedereen terug in de Stadthalle voor een warme maaltijd. Met een bonte avond met diverse optredens van de deelnemende groepen, waaronder de oudste deelnemer van 92 jaar uit Klagenfurt, kwam een einde aan een fantastisch weekend. De bal ligt nu bij St. Switbertus om van het zeventiende Internationale Vendeltreffen in 2019 in Lichtenvoorde een even groot succes te maken.

www.st-switbertus.nl

Elna d.d. 06-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus