Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Schutterskoning Martijn Prinsen volkomen verrast

Schutterskoning Martijn Prinsen volkomen verrast

170911 Elna VolkomenVerrast 1 700Burgemeester Annette Bronsvoort spreekt de jeugdkoningin en de schutterskoning toe. Foto: Barbara Pavinat

LICHTENVOORDE - De vele voorbereidingen die getroffen zijn voor het vogelschieten door Schutterij St. Switbertus werpen als vanouds hun vruchten af. Op maandag, vroeg in de ochtend, wordt de laatste hand aan het terrein gelegd dat optimaal is ingericht voor deze traditie. Schutterskoning wordt Martijn Prinsen, en bij de jeugd is het Fleur Ubbink die de romp naar beneden en daarmee de titel jeugdkoningin binnen haalt.

Door Barbara Pavinati

Er waren relatief weinig voorinschrijvingen, maar vlak voordat de tweede schietronde begint loopt het storm aan de inschrijftafel. Er doen uiteindelijk 98 schutters mee en drie groepen. Ook het jeugdvogelschieten is in trek. Wanneer de corsostoet met het aftredende koningspaar en jeugdkoningin is aangekomen, neemt Bennie Heutinck, voorzitter van de schutterij, het woord. Hij heet de gasten van harte welkom en legt enkele spelregels uit. Vervolgens wordt het eerste schot gedaan door de koning Tom Ikink en het tweede door zijn koningin, Angela Ikink. Burgemeester Annette Bronsvoort en voorzitter van Het Bloemencorso Herman ter Haar mogen een ereschot doen, net als enkele ere- en bestuursleden. Al deze schoten, en de vele die nog volgen, worden begeleid door Dick Gussinklo. Hij zorgt ervoor dat alle veiligheidsregels in acht worden genomen. Bij de jeugd neemt Theo Bruins deze taak op zich, die ook zelf de vogel heeft gemaakt. Dit in tegenstelling tot de vogel bij de volwassenen, die vervaardigd is door erelid Peter Elfrink en lid Aloys Boschker.

170911 Elna VolkomenVerrast 2 700De schutterskoning krijgt de versierselen omgehangen. Foto: Barbara Pavinati

Verrast
Rond een uur of elf is bij het 160ste schot de jeugdkoningin bekend. Fleur Ubbink wordt alom gefeliciteerd en haar vriendinnen, waaronder de oude jeugdkoningin, zijn dolblij voor haar. Nu is het wachten op de volwassen. De spanning stijgt. Ook onder het publiek. Na twee schietrondes wordt de vogel naar beneden gehaald om te kijken of hij gekloofd mag worden. Er wordt door de commandant en een vogelmaker wat aan de vogel geplukt en gegraaid en vervolgens gaat hij weer omhoog. Bij het 239ste schot in de derde ronde wordt hij eraf geschoten door Martijn Prinsen. Hij is de nieuwe schutterskoning en Floortje Liesting zijn koningin. "Ik ben volkomen verrast," bekent hij na huldiging en de toespraken van de voorzitter, burgemeester en Herman ter Haar, "en sta te trillen op mijn benen!" Zijn vrienden van 'Geen jager, geen neger´, de groep waarmee hij schoot, zijn trots op hun vriend. De oud-koning, die eigenlijk wel keizer had willen worden, steekt hem een hart onder de riem: "Bij deze vereniging heb ik veel waardevols beleefd. Niks moet en alles mag! Gefeliciteerd!" Nadat het Wilhemus is gespeeld en er een vendelhulde is gebracht, vertrekken het koningspaar en jeugdkoningin met hun gevolg naar Het Zwaantje voor de wijntafel.

170911 Elna VolkomenVerrast 3 700Het bevestigen van de vogel op de vogelstang in de kogelvanger. Foto: Barbara Pavinati

Uitslagen: vogelschieten volwassenen: kop: Rob Domhof; staart: Uddo Hanselman; romp en dus schutterskoning: Martijn Prinsen. Vogelschieten jeugd: kop: Anne Simmelink; linkervleugel: Kyra Goossens; rechtervleugel: Gijs Reukers; romp, en dus jeugdkoningin: Fleur Ubbink.

Elna d.d. 11-09-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus