Kringdag de Achterhoek – AFGELAST i.v.m. "COVID-19"

200503 AfgelastKDdA 700

Lees meer...

Oud-keizer Simon Dekker schenkt schuttersgilde uniek cadeau

Oud-keizer Simon Dekker schenkt schuttersgilde uniek cadeau

170911 GP Oud Keizer 1 700Wim Land en Simon Dekker overhandigen de plaquette aan voorzitter Gerard Huntink (vlnr). Foto: John van der Kamp

Twee historische lijsten met namen in kalligrafie

Door John van der Kamp

GAANDEREN - Voorafgaande van de kermis in Gaanderen werd het Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen afgelopen zaterdag verrast met een bijzonder mooi en uniek cadeau. In 'n tweetal lijsten, gekalligrafeerd, werden uit handen van oud-Keizer Simon Dekker en Wim Land twee unieke plaquettes overhandigd aan Gerard Huntink, de voorzitter van het Schuttersgilde St. Martinus.

Het samenstellen van deze lijsten en de opmaak met passende tekeningen heeft veel tijd en energie gevraagd. Ruim twee jaar lang heeft het duo moeten speuren naar de juiste gegevens om deze bijzondere lijsten compleet te kunnen maken. Uit de archieven van de in 1871 opgerichte schuttersgilde heeft Simon Dekker samen met Wim Land diep moeten graven om de namen van de koningen te kunnen achterhalen. "Vanaf 1885 heeft men een archief bijgehouden wie de koningen zijn geweest in Gaanderen. Met de gevonden informatie hebben wij de lijsten kunnen samenstellen", vertelt Wim Land, die de kunst van het kalligraferen beheerst. Vooraf heeft hij alles nauwkeurig moeten uitmeten en uittekenen om zo de opgemaakte lijsten passend te kunnen vervaardigen.

De lijst met Koningen begint in 1885, waar W. Bloemendaal als eerste op de lijst voorkomt. In 1939 wordt de lijst door de oorlogsdreiging onderbroken en wordt de traditie direct na de bevrijding in september 1945 hervat, waar de naam Th. Massop prijkt. Marcel Ernst (2014), Rogier Stoltenborg (2015) en Georg Rubenbauer zijn de laatste drie koningen die op deze unieke lijst voorkomen. Jaarlijks kan nu Wim Land een Koningsnaam bijschrijven en wordt voor het nageslacht een bijzonder mooi document samengesteld.

De tweede lijst bestaat uit een eregalerij van het Schuttersgilde St. Martinus vanaf het jaar 1965. Op deze plaquette worden alle keizers vermeld, tekens over een periode van vijf jaar. Trotse lijstaanvoerder is Henk Booiman, keizer in de periode 1991 tot 1996. Hierna pronken de namen van de keizers Co Hettinga (1996-2006), Henk Bouwman (2006-2011), Simon Cornelis Dekker (2011-2016) en de huidige keizer Rogier Stoltenborg. Ook wordt beschreven 'Land Juweelkoning' Martin Wennink, de koning van Kring de Achterhoek Glenn Schut en de federatiekoningen B. Stevens sr. en Hugo Cornelissen.

Simon Dekker en zijn partner Wim Land hebben samen dit zelfgemaakte cadeau bedacht, als dank aan het gilde waar Simon Dekker vijf jaar lang keizer is geweest. Ook was oud-keizer Simon Dekker in 1991 schutterskoning toen hij als nieuwsgierige westerling de kermis bezocht. "Ik woonde voorheen in het westen, in Monnickendam, en verhuisde in 1991 naar de Achterhoek. De eerste keer dat we in Gaanderen woonden deed ik mee met vogelschieten op de kermis en ben toevallig koning geworden", aldus Simon Dekker, die samen de afgelopen drie jaar met keizerin Marion Leijzer de officiële ceremonies bezocht, want traditie is traditie als een koning keizer wordt, kiest hij een keizerin die de Keizer vergezeld tijdens vele concoursen en evenementen.

Een bijzondere aftrap van de kermis afgelopen zaterdag voor het eigen clubgebouw, waar in bijzijn van de vendeliers, drumfanfare en alle overige leden de overdracht een groots applaus kreeg. Voorzitter Gerard Huntink liet dan ook in zijn openingswoord blijken dat hij trots is op iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan dit succes en wenste tevens het nieuwe keizerspaar Rogier Stoltenborg en Marion Nijman veel succes toe op vijf prachtige keizersjaren. Tot slot overhandigde voorzitter Huntink een nagekomen medaille van de kringdag aan Demi Benshop en vertrok het complete gezelschap met het keizerspaar in een koets naar verzorgingshuis De Pelgrim voor de traditionele vendelhulde aan de oudste inwoners van Gaanderen.

Gelderse Post | Oude Ijsselstreek d.d. 11-09-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus