ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

'Niet leven, wel wonen in Babberich'

 WEEK VAN DE LEEFBAARHEID 

'Niet leven, wel wonen in Babberich'

161203 DG LeefbaarheidVP 700

Zorgen om Kulturhus De Borg, zorgen om het verenigingsleven in Babberich. „Er is geen betrokkenheid meer bij het dorp.”

Karin Mulder


Babberich

161203 DG Leefbaarheid2 700 Het Babborgaplein, met naast Kulturhus De Borg de supermarkt. FOTO’S BART HARMSEN

Als vroeger de schutterij in optocht door het dorp trok, waren de tuintjes in de Franciscusstraat keurig aangeharkt. Willy van Dinther, voorzitter van de Dorpsraad in Babberich, vertelt het met weemoed in zijn stem. "Het hele dorp liep uit voor de schutterij. De Franciscusstraat voorop. Dat is veranderd."

Van Dinther betreurt dat. Sinds de woningcorporatie is overgegaan op een andere manier van huizen toewijzen, zijn volgens hem de veranderingen in het dorp merkbaar. "Je ziet dat daardoor veel mensen van buiten Babberich hier komen wonen. Zij kregen hier een woning toegewezen omdat ze veel woonjaren hadden. Babberichse jongeren die het ouderlijk huis wilden verlaten om zelfstandig te gaan wonen, hadden die woonjaren niet. Dus die trokken noodgedwongen weg."

161203 DG Leefbaarheid1 350161203 DG LeefbaarheidT1 350

In veel huurwoningen, zoals de circa 75 huizen in de Franciscusstraat, wonen nu mensen die geen binding hebben met het dorp, ervaart Van Dinther. Hij merkt het ook in zijn eigen buurt, 's Herenhof. "Van de 58 bewoners zijn er 7 echte Babberichsen. De meeste mensen wonen hier wel, maar ze leven hier niet. Begrijp me niet verkeerd: met die mensen is niks mis. Maar het heeft zijn weerslag op het verenigingsleven. Er is geen betrokkenheid bij het dorp meer. Daardoor is het steeds moeilijker geworden om een vereniging in stand te houden."

Jan-Reint Hoving Smit, voorzitter van de ooit florerende SV Babberich, kan erover meepraten. De plaatselijke voetbalclub staat op omvallen. Niet alleen op sportief gebied is het hommeles. Amper 250 leden telt SV Babberich.

De directeur van de Sint Franciscusschool heeft al eens gepleit voor één omnivereniging in het dorp. "Tenslotte vissen alle verenigingen in dezelfde vijver", zegt Stef Breukelaar. "Ik ben heel blij dat de voetbalvereniging de trainingstijden voor de kleintjes heeft aangepast. Als dorp zul je leefbaar moeten blijven voor jonge gezinnen."

161203 DG Leefbaarheid3 700 Willy van Dinther aan de Dorpstraat: „Moet er eerst iemand doodgereden worden voordat hier iets gebeurt?”

Hoving Smit zegt blij te zijn met de ouders die zich opwerpen om de F'jes te begeleiden. "Van die mensen moet een vereniging het hebben. De gemeenschap moet de ambitie hebben om iets te maken van een dorpsvereniging."

Mede door de plaatselijke voetbalclub verwierf Babberich in de jaren negentig landelijk bekendheid. De toenmalige hoofdklasser won in een volle Kuip de landelijke bekerfinale voor amateurs. Ook discotheek Display, die in 1983 de deuren had geopend in het dorp, zette Babberich in the picture. Maurice Driessen, van 2013 tot en met 2015 koning en daarmee keizer van schuttersgilde Sint Jan, zat er in zijn jonge jaren wekelijks aan de bar. "Display was uniek."

Maar in het dorp leidde de discotheek tot overlast. Auto's stonden her en der geparkeerd. 's Nachts gingen discogangers luidruchtig over straat. Aan die problematiek kwam een einde toen Display in 1998 definitief de deuren sloot.

Babberich kreeg er andere perikelen voor in de plaats. Al jaren klagen aanwonenden over hardrijders op de Babberichseweg. Bij de dorpsraad is verkeersoverlast steevast een onderwerp op de agenda. "Kijk eens naar het vrachtverkeer. Levensgevaarlijk", wijst Van Dinther naar de Dorpstraat. "Moet er eerst iemand doodgereden worden voordat er iets gebeurt?"

Ook het toenemend aantal woninginbraken in het dorp is volgens Van Dinther geregeld onderwerp van gesprek met de gebiedsagent. Al noemt hij dat niet het grootste probleem voor de leefbaarheid van Babberich. "Dat is echt de betrokkenheid bij het sociaal-culturele leven in het dorp. Het kulturhus is er niet voor niets neergezet. Daar heeft Babberich voor gevochten."

Voormalig schutterskoning en -keizer Driessen knikt bezorgd. Als beheerder van Kulturhus De Borg, dat vijf jaar geleden nog zo feestelijk werd geopend, constateert Driessen dat het zo niet langer kan. Het kulturhus, betogen Van Dinther en Driessen, zou het kloppend hart van Babberich moeten zijn.

161203 DG LeefbaarheidT2 350

"Maar de tap mag maar vier keer per jaar open, om oneigenlijke concurrentie van de Babberichse horeca tegen te gaan. Vroeger had het schuttersgilde de grond in erfpacht waar destijds het dorpshuis op stond", weet Driessen. "Er was een wirwar aan regels waar niemand precies het fijne van wist. In het dorpshuis waren wel veertig paracommerciële activiteiten. Geen haan die daarnaar kraaide. Totdat Horeca Nederland vijf jaar geleden ineens zei: 'Dit beleid klopt niet'. Sindsdien wordt er scherp op toegezien of alles volgens de regels gaat. Terecht. Toch zal er wat moeten veranderen. Op deze manier redden we het niet."

161203 DG Leefbaarheid4 700 Maurice Driessen schreef geschiedenis in Babberich. Hij werd de tweede keizer van schuttersgilde St. Jan. In zijn armen Sabine Bodd.

De Gelderlander, editie d.d. 03-12-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus