ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

Hele bestuur schutterij EMM in Spijk opgestapt

Hele bestuur schutterij EMM in Spijk opgestapt

170118 DG EMMspijkOpgestapt 700 Oud-voorzitter Guido Ariessen (l) en oud-secretaris Johnnie Schopman met het koningszilver dat ze in ere herstelden. FOTO JAN VAN DEN BRINK

De voltallige top van schutterij EMM in Spijk is afgetreden. "Er werd op de man gespeeld." De zoektocht naar opvolgers is begonnen.

Carine ten Cate


Spijk

Ruim drie jaar na zijn aantreden gooit het vijfkoppige bestuur van schutterij Eendracht Maakt Macht (EMM) in Spijk het bijltje erbij neer. De leden zijn er afgelopen vrijdag op de ledenvergadering van op de hoogte gesteld.

Het nieuws is hard aangekomen, al zong al even in het dorp rond dat er iets aan de hand was. Het bestuur is volgens secretaris Johnnie Schopman opgestapt vanwege persoonlijke aanvallen op een paar bestuursleden. "Er werd op de man gespeeld", zegt hij. De andere bestuursleden verklaarden zich solidair, daarom legden ze alle vijf hun functie neer. Over wat er precies is voorgevallen, wil hij zich niet uitlaten. "Bertus Roelofsen en Frans van Sluis zijn bereid de bestuurstaken tijdelijk over te nemen", zegt Schopman. "De officieren hebben toegezegd een nieuw bestuur samen te stellen. Daar zijn we blij mee, want het betekent dat het voortbestaan van EMM is gegarandeerd."

Schopman vindt het erg wat er is gebeurd, maar zegt dat het bestuur geen andere mogelijkheid zag. "We zijn eerder teleurgesteld dan boos. We hebben per slot van rekening veel vrije tijd in de schutterij gestoken."

Het bestuur dat nu is opgestapt, trad na de kermis van 2013 aan en verving de oude garde die een jarenlange ervaring had. De mannen begonnen met nieuw elan en zetten EMM Spijk (sinds 1898) weer op de kaart.

170118 DG EMMspijkOpgestapt 350

Het bestuur besteedde veel aandacht aan de presentatie van de schutterij aan de buitenwacht, in kleding en met een nieuw vaandel. Zijn inspanningen om het antieke koningszilver in ere te herstellen, waren een groot succes. De keten voor de schutterskoning was in onbruik geraakt, omdat deze onhandig en zwaar was. De mannen vroegen hun voorgangers of zij wisten waar de originele bloemketting met handgeslagen medailles was gebleven. Vervolgens kwamen de onderdelen van de originele keten overal vandaan: uit ladekasten en van zolders.

Het afgetreden bestuur ging akkoord met het idee van de kanonniers een replica van een kanon uit 1600 aan te schaffen, deels betaald door de kanonniers zelf. Enkele honderden euro's brachten ze op voor de replica, die ook al 100 jaar oud is. Oud-bestuurslid Theo Willemsen schopte het zelfs tot keizer van de vereniging en gaf met keizerin Calista een mooi visitekaartje af voor EMM.

De afgetreden bestuursleden boksten zelf veel voor elkaar, maar spraken ook hun bewondering uit voor hun voorgangers, omdat ze zelf ondervonden wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een vlekkeloos schuttersfeest.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 18-01-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus