ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

Overdracht Kleefse enclaves Lobith en Spijk feestelijk herdacht

Overdracht Kleefse enclaves Lobith en Spijk feestelijk herdacht

170304 DG OverdrachtEnclaves 700 De Nederlanders juichen na de moord op de vermoorde dominee en zijn vrouw. Foto: De Gelderlander © Foto: DG

TOLKAMER - Rijnwaarden heeft zaterdagmiddag de overdracht van de Kleefse enclaves Lobith en Spijk herdacht met een feestprogramma op de Europakade in Tolkamer. Een door Emile Smit geschreven toneelstuk was het hoogtepunt van de festiviteit en trok een volle tribune.

Lobith en Spijk behoorden, net als onder meer Duiven, Zevenaar en Huissen, ooit toe aan Pruisen. Tussen 1813 en 1817 veranderde een en ander: Duiven ging al in 1813 over maar Spijk en Lobith moesten nog vier jaar wachten.

Moord
In het tien minuten durende toneelstuk staat de moord op dominee Reifferscheidt centraal. ,,Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen, maar ik heb me wel wat dichterlijke vrijheden veroorloofd’’, vertelt auteur Smit.

Johan Müller nam de rol van de tirannieke dominee op zich. ,,Mijn achternaam verraadt dat ik Duitse wortels heb en dat is ook zo, maar ik ben toch op en top Nederlander, hoor. Ik woon in Tolkamer en was directeur van basisschool De Overlaat. Nu ben ik dat van een school in Deventer.’’

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 04-03-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus