ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

Warm hart voor jeugd bij energieke schutterij Excelsior

Warm hart voor jeugd bij energieke schutterij Excelsior

 170508 DG WarmHart 700 Geüniformeerd en behangen met medailles trekken schutterijen door Lobith. FOTO BART HARMSEN

Het kringconcours De Liemers van schuttersvereniging Excelsior in Lobith is voor het laatst voor de fusie met Zevenaar in de gemeente Rijnwaarden.

Miriam Szalata


Lobith

Het is niet makkelijk om in schutterskring De Liemers de vaart er in te houden. Vice-voorzitter Maarten Hoekstra prijst zich dan ook gelukkig dat schuttersvereniging Excelsior in Lobith dit jaar zo'n groot concours van de grond heeft weten te krijgen.

Alle vijftien schuttersorganisaties van de Liemers (Montferland valt hier buiten) geven op zondag acte de presence. Plus nog een schutterij uit Ulft en een uit Ooij bij Nijmegen.

Kleurrijk geüniformeerd, behangen met medailles of juist in koninginnenoutfit komen ze naar het veld bij het clubgebouw van Excelsior. Het dorp Lobith laat zich niet onbetuigd; veel straten hebben de vlag uithangen.

Met de extra aandacht voor de jeugd weet Excelsior Hoekstra ook al te plezieren. ,,Van de toekomst hebben we goede verwachtingen’’, zegt hij in zijn welkomstwoord. ,,Ik zie dat er veel jonge vendeliers en scholieren zijn.’’

170508 DG WarmHart T1 350

Wim Jansen, voorzitter van Excelsior, begroet de leerlingen van De Tragellijn en de Overlaat, die het spektakel met grote ogen in zich opnemen. ,,Ze hebben collages gemaakt van 200 jaar koninkrijk, die hangen in ons clubgebouw.’’

,,Gastheer Excelsior heeft zijn uiterste best gedaan om dit concours tot een groot feest te maken’’, vindt burgemeester Ella Schadd-De Boer van de gemeente Rijnwaarden. ,,Het is bijzonder dat de jeugd er zo bij betrokken is. Zo zijn er vendelclinics gegeven.’’

Het is voor het laatst dat het kringconcours De Liemers plaats heeft onder het toeziend oog van burgemeester en wethouders van Rijnwaarden. De gemeente smelt volgend jaar samen met Zevenaar. Om die reden is het college van Zevenaar ook uitgenodigd. Dat laat zich vertegenwoordigen door de wethouders Gerard Hendriksen en Tienke van der Werf.

Na de opening met het spelen van het Wilhelmus, het hijsen van de vlag en de vendelhulde maken de schutterijen zich op voor de marswedstrijden en aansluitend het defilé.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 08-05-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus