ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

Loo in de ban van Loose kermis

Loo in de ban van Loose kermis

170811 LA LooseKermis 700Foto: René van de Peppel

In Loo is het deze dagen hét gespreksonderwerp: de Loose kermis. Het dorpsfeest, georganiseerd door schutterij Willem Tell, wordt gevierd van zaterdag 19 tot en met dinsdag 22 augustus. Twee hoogtepunten zijn de sacramentsprocessie met daaraan voorafgaand de schuttersmis (zondag 20 augustus, 10.30 uur) en het koningschot (maandag 21 augustus, circa 11.45 uur).

De Loose kermis is een feest voor mensen uit het dorp, maar ook van ver daarbuiten. Eenieder is alle dagen welkom in Loo om het feest te vieren. Op zaterdagavond, zondagavond, maandag en dinsdag (hele dag) staan de deuren van het schuttersgebouw (Loostraat) open. Verspreid over de Loose kermis treden drie bands op: Jetset (zaterdag), Cabrio (zondag) en Heer & Meester (maandag en dinsdag). Kermiskaarthouders en leden van Willem Tell hebben hun toegangskaarten inmiddels thuis ontvangen. Mensen zonder kaart die buiten Loo wonen, hebben ’s avonds toegang voor 10 euro. Overdag is de toegang voor iedereen gratis.

Jong en oud
Schutterij Willem Tell kan niet wachten om aan het dorpsfeest te beginnen. “De Loose kermis brengt mensen samen. Jong en oud. Het is schitterend om te zien dat zoveel mensen warmlopen voor de tradities, gebruiken en alles wat er bij de Loose kermis komt kijken. In het dorp staan volgende week zeker elf erebogen, al weken wordt er door jong en oud aan de voorbereidingen op de processie gewerkt en voor ons misschien wel het allermooiste: de geruchtenstroom van mogelijke koningskandidaten is op gang gekomen. De Loose kermis op maandag, met het koningschot, is een gigantisch feest. Een reünie met familieleden, vrienden en oude bekenden”, zegt voorzitter Albert Booltink.

De schutterij leeft
In de afgelopen twee jaar heeft de Loose schutterij veel gesproken met leden, kermiskaarthouders en inwoners van Loo. Er werd onder meer (offline) een enquête opgezet waarop binnen twee weken 200 mensen reageerden. “Het geeft maar aan hoezeer de schutterij leeft”, zegt Albert Booltink. Met behulp van de uitkomsten van de enquête werkt Willem Tell aan nieuwe statuten en reglementen. Daarnaast zijn er vernieuwingen. Een greep daaruit: leden die dichter op Willem Tell willen zitten, trekken tijdens de kermis in een eigen korps mee met de schutterij, vrouwen mogen zelf lid worden en jongeren hebben een grotere inbreng. Bovenal wordt meer werk gemaakt van het jeugdbeleid.

Volg Willem Tell op Facebook voor de laatste info: facebook.com/willemtellloo (#LooseKermis2017)

Liemers Actueel d.d. 11-08-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus