ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

EMM maakt er in Spijk toch weer een feest van

EMM maakt er in Spijk toch weer een feest van

170814 DG NieuweKoningEMM 2 700 De schutters trekken door het dorp. FOTO THEO KOCK

Marcheren en vendelen met muziekvereniging Ien Orde voorop. De 119de editie van het schuttersfeest is ondanks een plotselinge bestuurswisseling weer het jaarlijkse hoogtepunt van Spijk.

Carine ten Cate


Spijk

De rondgang door het dorp op zondag is een prachtig onderdeel van de kermis, vindt vaandeldrager Donnie Rutjes van schutterij Eendracht Maakt Macht (EMM). Hij loopt met het vaandel van 7 kilo om zijn schouder door Spijk. ,,Bij de rondgang halen we schutterskoning Frans Sluijs en koningin Judith Albers op, die dan aansluiten in de stoet.''

170814 DG NieuweKoningEMM 3 700 Schutterij Eendracht Maakt Macht loopt gewassen en gesteven door Spijk. © DG

Rutjes komt oorspronkelijk uit Zeddam, maar is helemaal ingeburgerd. ,,Vijf jaar geleden moest ik dit noodgedwongen overnemen, omdat mijn voorganger vanwege gezondheidsredenen niet meer met het vaandel kon lopen. Ik ervaar de kermis als een vriendenclub met fijne leden en een goede sfeer. De eerste dag na de kermis kijk ik al weer uit naar die van volgend jaar.''

EMM heeft het afgelopen jaar met een bestuurswisseling te maken gekregen. Het nieuwe (interim)bestuur moest de organisatie in een half jaar op poten krijgen. Dat blijkt goed gelukt. Het bestuur contracteerde toporkest Summerland en zaterdagavond waren ruim 400 mensen in de tent. ,,Het is bijzonder dat we dit in een klein dorp met 700 inwoners voor elkaar kunnen krijgen'', vindt interimvoorzitter Bram Wensink.

170814 DG NieuweKoningEMM 4 700 Vaandeldrager Donnie Rutjes en marketensters Daisy (l) en Ilona Schopman. © DG

Als een jeugdvendelier aangeeft dat hij uit zijn blauwe giletje is gegroeid, komt Wensink met een spelregel van EMM. ,,De jas eenmaal aangetrokken, past precies.'' Later blijkt dat de jeugd het goed heeft opgelost: beide jeugdvendeliers dragen hun gilet open en het lijkt wel alsof het zo hoort.

De officieren, vendeliers en marketensters lopen gewassen en gesteven door het dorp. Bij het huis van de koning brengen de jeugdvendeliers een hulde. In de Hofstraat moet bieleman Theo Peelen in zijn eentje een boomstam omzagen, omdat zijn compagnon ziek is. Daar nodigt een bewoner de schutters uit om iets te drinken. ,,Koffie, bier of limonade'', roept hij.

De Hofstraat hangt vol blauw/witte vlaggetjes en er staat een prachtige boog. ,,Die hebben bogenbouwers donderdag tot tien uur 's avonds in de regen in elkaar gezet'', weet een buurman.

170814 DG NieuweKoningEMM 1 700 Het koningspaar van EMM: Frans Sluijs en zijn nicht Judith Albers. © DG

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 14-08-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus