ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

Vendelzwaaien is wedstrijd tegen het kwaad

Vendelzwaaien is wedstrijd tegen het kwaad

180325 DG WedstrijdTegenHetKwaad 700 Vendel zwaaien in Giesbeek © Jan Ruland van den Brink

VIDEO │ GIESBEEK - Giesbeek was het toneel voor de Gelderse kampioenschappen vendelzwaaien. Indoor in een tent, zodat de wind geen spelbreker is.

Kelly Heerink

,,Wat je eigenlijk ziet is dat de strijd met het kwaad wordt aangegaan”, legt Wim Sanders uit Groesbeek, voorzitter van de Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus. ,,De vendelier staat voor het goede en probeert het kwaad te onderdrukken, daarvoor moet hij steeds lager vendelzwaaien.”

Middeleeuwen
Deze gedachte refereert naar de tijd voor de middeleeuwen toen men op akkers met een lap aan een stok de boze geesten verjoeg. ,,Later, rond de zeventiende eeuw, werden de traditionele schutterijen en gilden opgericht.”

Tegenwoordig kennen we, met name in Oost-Gelderland, een boel schutterijen die onlosmakelijk met de katholieke kerken verbonden zijn. Zondag kwamen alle 36 Gelderse verenigingen naar Giesbeek waar vierhonderd vendelzwaaiers streden om de Gelderse titel. ,,Zo’n twintig jaar geleden hebben we besloten om indoor-wedstrijden te houden, zodat men niet afhankelijk is van wind”, zegt Sanders.

Spektakel
In Giesbeek vindt het spektakel plaats in de grote feesttent, waar het hele weekend al flink werd geweest ter ere van het 125-jarig bestaan van Schutterij EMM Giesbeek. En dat is niet gangbaar, want normaliter vinden de wedstrijden in sporthallen plaats. Maar gek is het ook niet, integendeel: vendelen is namelijk geen sport, maar een culturele uiting die sinds vier jaar zelfs op de Nederlandse erfgoedlijst staat.

,,Aan jeugd geen gebrek”, zegt de voorzitter trots over de leden die tussen de zes en zestig jaar oud zijn. Naast klassiek vendelen zijn het vooral de jongeren die ook een showelement toepassen - zowel in groepen als solistisch. Alle ogen zijn op de solo gericht van een lid van ’t Gilde Str. Remigius. Met gespierde armen zwaait hij de geel-blauwe vlag rond zijn hoofd en nek terwijl hij al zittend een sprong maakt. Het oogt acrobatisch, maar dan klettert de vaandelstok met kabaal op de grond. ,,Oeeeeh,” klinkt het vanuit het meelevende publiek.

Focus
Alles draait om focus volgens de 13-jarige Yari Volleberg uit Doornenburg. ,,Je moet op je eigen slagen letten en op degene die vooraan staat. Maak hij een fout, moet jij dat ook doen. Dat wil volgens Yari niet zeggen dat iedereen de stok moet laten vallen als dat vooraan gebeurt. ,,Maar als hij teveel slagen maakt, volg je. Dan krijg je ook geen strafpunten.”

Yari’s vriend, Guus Kramer (12), stond vooraan en schat de kansen van zijn Schutterij-groep Gijsbrecht van Aemstel goed in. Wat er nou zo leuk aan is? ,,Dat je echt een team bent, anders dan een voetbalteam, want je doet allemaal hetzelfde.” Yari: ,,En het oefenen op vrijdagavond, waarna we een frisdrankje drinken en nog even gaan gamen op de playstation.”

Mannen
Het zijn met name mannen, die in kostuum naar Giesbeek zijn gekomen. Toch zijn er ook wat stoere meiden die zich prima staande houden in het wereldje. Zo ook de Duivense Aniek van Leur (19). ,,Twee jaar geleden ging ik overstag en werd lid van de Schutterij Onderling Genoegen, waar mijn vader ook al jaren lid van is. ,,Bij ons in de familie leeft het heel erg en ik vind het gewoon erg leuk om te doen. En een wedstrijd als deze vind ik ook best spannend.”

De winst in de hoogste klasse (superieur A) ging naar Schutterij De Eendracht uit Wehl.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 25-03-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus