ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

Veel leuker dan een potje voetbal

180326 DG PotjeVoetbal K 350

Bij het vendelzwaaien is geen wanklank te horen over de belangstelling van jongeren


Veel leuker dan een potje voetbal

180326 DG PotjeVoetbal 2 700 Schutterijen ontmoeten elkaar in en rond de feesttent van EMM. FOTO JAN VAN DEN BRINK

De Giesbeekse schutterij EMM bestaat 125 jaar. Het Gelders kampioenschap vendelzwaaien is onderdeel van het jubileumfeest.

Kelly Heerink


Giesbeek

'Wat je eigenlijk ziet, is de strijd tegen het kwaad", legt Wim Sanders uit Groesbeek, voorzitter van de Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus uit. ,,De vendelier staat voor het goede en probeert het kwaad te onderdrukken. Daarvoor moet hij steeds lager vendelzwaaien."

Deze gedachte voert terug naar de tijd voor de middeleeuwen toen mensen de boze geesten verjoegen met een lap aan een stok op de akkers. ,,Later, rond de 17de eeuw, werden de traditionele schutterijen en gilden opgericht."

Nog steeds bestaan er, vooral in Oost-Gelderland, veel schutterijen, die onlosmakelijk met de katholieke kerk verbonden zijn. Gisteren kwamen alle 36 Gelderse verenigingen naar Giesbeek, waar 400 vendelzwaaiers streden om de Gelderse titel. ,,Zo'n twintig jaar geleden hebben we besloten om indoorwedstrijden te houden, zodat men niet afhankelijk is van wind", zegt Sanders.

In Giesbeek vindt het spektakel plaats in de grote feesttent, waar het hele weekend al flink werd geweest ter ere van het 125-jarig bestaan van Schutterij EMM Giesbeek. Dat is niet gangbaar, want normaliter vinden de wedstrijden in sporthallen plaats. Maar gek is het ook niet, integendeel: vendelen is namelijk geen sport, maar een culturele uiting die sinds vier jaar zelfs op de Nederlandse erfgoedlijst staat.

180326 DG PotjeVoetbal 1 700

,,Aan jeugd geen gebrek", zegt de voorzitter trots over de leden die tussen de 6 en 60 jaar oud zijn. Naast klassiek vendelen zijn het vooral de jongeren die ook een showelement toepassen. Alle ogen zijn gericht op de solo van een lid van gilde St. Remigius. Met gespierde armen zwaait hij de geel-blauwe vlag rond zijn hoofd en nek terwijl hij al zittend een sprong maakt. Het oogt acrobatisch, maar dan klettert de vaandelstok met kabaal op de grond. ,,Oeeeeh," klinkt het vanuit het meelevende publiek.

Alles draait om focus, volgens de 13-jarige Yari Volleberg uit Doornenburg. ,,Je moet op je eigen slagen letten en op degene die vooraan staat. Maak hij een fout, dan moet jij dat ook doen.'' Dat wil volgens Volleberg niet zeggen dat iedereen de stok moet laten vallen als dat vooraan gebeurt. ,,Maar als hij te veel slagen maakt, volg je. Dan krijg je ook geen strafpunten."

Yari's vriend, Guus Kramer (12), stond vooraan en schat de kansen van zijn schutterijgroep Gijsbrecht van Aemstel goed in. Wat er nou zo leuk aan is? ,,Dat je echt een team bent, anders dan een voetbalteam, want je doet allemaal hetzelfde." Volleberg: ,,En het oefenen op vrijdagavond, waarna we een frisdrankje drinken en nog even gaan gamen."

180326 DG PotjeVoetbal T 350

Het zijn vooral mannen die in kostuum naar Giesbeek zijn gekomen. Toch zijn er ook wat stoere meiden die zich prima staande houden in het wereldje. Zo ook de Duivense Aniek van Leur (19). ,,Twee jaar geleden ging ik overstag en werd lid van de Schutterij Onderling Genoegen, waar mijn vader ook al jaren lid van is. ,,Bij ons in de familie leeft het heel erg en ik vind het gewoon erg leuk om te doen. En een wedstrijd als deze vind ik ook best spannend."

De winst in de hoogste klasse (superieur A) ging naar schutterij De Eendracht uit Wehl.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 26-03-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus