ONDERONS

180524 DG KleintjeKermis 700

Lees meer...

‘Vendelen is gebed tegen het kwade’

‘Vendelen is gebed tegen het kwade’

180328 ZP Vendelgebed 700In Giesbeek wordt voor God, koning en vaderland gevendeld. Volgens de vendeliers is vendelen ook een gebed waarmee het kwade wordt verdreven. Ruim 36 schuttersverenigingen uit Gelderland doen mee aan het Gelders kampioenschap. (foto: Ab Hendriks)

door Ab Hendriks

Lichaam moet over kracht bezitten

In Giesbeek zijn ruim 400 vendeliers van de Gelderse schutterijen en gilden bijeen om de hoogste eer te behalen van het Gelders Kampioenschap Indoor Vendelen De aanwezigheid van zo veel vendeliers biedt een kleurrijk schouwspel, dit alles ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van Schutterij EMM Giesbeek.

GIESBEEK - “We strijden om de Gelderse titel. Je ziet dadelijk een uitvoering van het klassieke vendelen en het acrobatisch vendelen. Dat moet je zien! Dat is prachtig jôh, dan zie je hoe acrobatische patronen met het vaandel worden uitgevoerd”, vertelt een vendelier die de wacht houdt bij een aantal tegen elkaar gezette vendels. “De kracht die opgebracht moet worden om het vendel in de lucht te werpen en op te vangen is indrukwekkend.”

Capriolen
De vendeliers halen de meest uiteenlopende capriolen uit: al zittend, liggend en springend gaat het vendel omhoog. “Weet je waar het acrobatische vendelen vandaan komt? Het is een legende, denk ik. In vroegere tijden werden vendels meegevoerd door de legers die ten strijde trokken. Het vendel mocht de grond niet raken. De vendelier moest ook bij verwondingen het vendel hooghouden, zodat ie voor de strijders zichtbaar bleef. Het acrobatisch vendelen laat met een beetje fantasie zien hoe een gewonde vendelier kronkelend van de pijn het vaandel hoog probeert te houden!” Ab Reuling is bestuurslid van de Federatie van Gelderse Schuttersgilden en Schutterijen St. Hubertus: “Acrobatisch vendelen in een tent heeft vanwege de hoogte beperkingen. De vendeliers kunnen niet voluit gaan. Ze kunnen niet alle slagen maken, maar worden wel beoordeeld voor wat wel kan. In Didam in de maand juli als alle zeven lokale schutterijen bijeenkomen, zie je hoe het acrobatisch vendelen in de openlucht er aan toegaat. Dat is écht spectaculair!”

180328 ZP Vendelgebed T 350

Het ‘normale’ vendelen waarbij de vendels onder meer rond het middel en boven het hoofd worden rondgedraaid, dwingt ook respect af. Een paar dames staan aan de kant hun vendeliers gade te slaan. Ze komen uit Ulft. “Mijn man is vendelier. Hij oefent veel, want het lichaam moet over kracht bezitten. Als het waait of regent wordt het vendel een stuk zwaarder. Een vendel weegt om en nabij vijf kilo. Zie je die grote knop aan de stok? Die is van groot belang om het vendel in evenwicht te houden.” Tijdens het indoor vendelen blijkt dat zich veel jonge mensen bij de schutterijen hebben aangesloten. “Klopt”, zegt Ab Reuling. “Jonge mensen zijn weer trots om een schuttersuniform te dragen.”

Zevenaar Post.NL d.d. 28-03-2018

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus