ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Didamse schutters staan op scherp

Didamse schutters staan op scherp

160802 MN SchuttersOpScherpDe majorettes van De Heegh zijn helemaal klaar voor het defilé. Foto: Susan Wiendels

Door Susan Wiendels

De Heegh tekent voor aubade en kerkdienst

DIDAM – De schutters van de zeven schutterijen uit de voormalige gemeente Didam staan op scherp. Nog vier nachten slapen en dan treden ze weer aan voor het schuttersfeest. Voor de schutters van schutterij De Heegh is er dit jaar extra werk aan de winkel. Zij mogen op zondag 7 augustus het hoogtepunt van het schuttersfeest organiseren: het gezamenlijke optreden van de majorettes, de vendelhulde en het defilé op het voormalige gemeentehuisplein.

Schutterij De Eendracht, De Heegh, Loil Vooruit, St. Antonius, St. Isidorus, St. Martinus en Wilhelmina, allemaal hebben ze hun eigen thuisbasis, historie en gebruiken. Maar elk jaar slaan ze tijdens de eerste zondag van de bouwvakvakantie de handen ineen en doen er meer dan 2500 schutters, majorettes en vendeliers van de schutterijen en drumfanfares mee aan het defilé. De organisatie is geen kattenpis, weten secretaris Angeline ter Voert en voorzitter Henk van den Berg. De opvolger van Roel van den Oosterkamp beleeft zijn eerste schuttersfeest als voorzitter van De Heegh. Met de organisatie van het gezamenlijke defilé en de kerkdienst in de Mariakerk op maandag is er meteen sprake van een flinke vuurdoop. Henk van den Berg: "Eén keer in de zeven jaar ben je aan de beurt voor het defilé, één keer in de vijf jaar voor de kerkdienst. Loil en Nieuw-Dijk hebben op zondagmorgen namelijk al hun vieringen in de eigen kerk. Nu valt het samen."

Aan de schutterservaring van de voorzitter zal het niet liggen. Henk van den Berg was vijftien jaar voorzitter van de Kring Montferland en jarenlang bestuurslid van de Gelderse Federatie voor schutterijen en het Europese Genootschap voor schutterijen. De nieuwe pet zit 'm als gegoten. "Vanuit het voorzitterschap van de Kring Montferland heb ik altijd veel contact gehad met deze club mensen. Ondanks dat De Heegh een kleine schutterij is, waren ze altijd bereid om mij te helpen. Ik kom hier niet vandaan, toch heb ik mijn hart verpand aan de Heegh. Toen ze mij vroegen, omdat ze binnen de vereniging geen geschikte persoon konden vinden, heb ik niet geaarzeld." Als 'vreemde eend in de bijt' voelt hij zich helemaal thuis bij de Heegh. Hij lacht. "Ik praat niet plat en zeg altijd 'u'. Dat was even wennen. Maar de samenwerking binnen het bestuur is prima. Als voorzitter ben je nergens zonder een goede secretaris. " Die liefde is wederzijds. "Hij moest wel eerst even op sollicitatiegesprek", verklapt Angeline ter Voert. "Want ik hou niet van de arrogante types. Dit moet je echt samen doen. Ik kan het prima met Henk vinden."

Hoofdbrekens
De kerkdienst organiseren is een 'appeltje-eitje' voor de voorzitter. "Ik ben lang voorganger geweest in de kerk." Hij geeft aan dat de dienst op maandagmorgen een traditioneel karakter krijgt met een Latijns tintje.
Het defilé kost meer hoofdbrekens. "De EHBO, verkeersregelaars, het tijdschema, de brandweer, het gemeentebestuur, het geluid, dranghekken, noem maar op. Alles moet geregeld worden. Er is natuurlijk wel een draaiboek, maar dat moet elk jaar aangepast worden. Regels worden steeds weer aangescherpt en je moet rekenschap houden met de mogelijkheden die je binnen je eigen vereniging hebt. Grote verenigingen trekken de vrijwilligers overal vandaan. Wij moeten roeien met de riemen die we hebben. Wij willen ook in een fatsoenlijke bezetting richting het voormalige gemeentehuis marcheren."

Bulderbuksen
De aubade op zondag 6 augustus op het voormalige gemeentehuisplein aan de Raadhuisstraat begint om 14.00 uur met optredens van de majorettes. Om 16.00 uur staat de vendelhulde gepland. Dit jaar wordt er voor het eerst niet achter de koningsparen met bulderbuksen en geweren geschoten. Henk van den Berg: "We zetten de schutters nu in een halve cirkel op het plein. Dat is veiliger en beter zichtbaar voor het publiek. Dan schrikken ze ook niet zo gauw van de knallen." Ook wordt er een moment stilgestaan bij het vertrek van burgemeester Ina Leppink. Zondag is haar laatste aubade. Om 16.45 uur keren alle schutterijen naar hun thuisbasis terug en barst het schuttersgeweld los.
Maandag na de kerkdienst in Didam brengen de vijf Didamese schutterijen op het kerkplein een vendelhulde aan de geestelijken. Op maandagmiddag presenteren alle zeven schutterijen hun nieuwe schutters- en ruiterkoningen. Het schuttersfeest 2016 wordt op maandag afgesloten met een feestavond op eigen locatie.

Montferland Nieuws d.d. 02-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus