ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Bogen bouwen voor de koning

Bogen bouwen voor de koning

 

160805 DG DennengroenBogen 700

Meer dan 40 schuttersbogen worden opgericht in Didam, Nieuw-Dijk en Loil. Ze worden volgens eeuwenoude traditie en ter ere van de koningen en schutterijen geplaatst.

Natasja Scheerder


Didam

In de buurtschap Greffelkamp van Didam staan zondag, maandag en dinsdag twaalf erebogen. Vrijwel iedere straat heeft zijn eigen bogenbuurt, die een paar maanden voor het schuttersfeest al druk is met de voorbereidingen. ,,Dan wordt het onderwerp bepaald en de feestcommissie benoemd'', vertelt Tonnie Peters. Hij bouwt samen met zijn buren aan de Greffelkampseweg en Klompenhorstweg al sinds 1973 schuttersbogen. ,,De eerste boog werd hier neergezet ter ere van het koningschap van Herman Gelsing'', weet Peters nog.

Na het bepalen van het thema gaan de vrouwen in de buurt aan de slag met roosjes maken. Voor het bouwen van de versieringen op en rond de boog komen de mannen wekelijks bij elkaar. Een week voor het schuttersfeest wordt er groen gehaald en de boog aangekleed.

,,Het versieren van de boog gebeurt pas op zondagmorgen'', zegt Jeroen Roerink. ,,Dan hangen we ook de roosjes in de boog, meestal zo'n 1.200. Om 10.00 uur moet alles klaar zijn en ontbijten we gezamenlijk 'onder de boog'. Bijna de hele buurt heeft een functie bij schutterij St. Martinus in Greffelkamp."

Na het schutterfeest wordt de boog weer gezamenlijk afgebroken.

Geheel in stijl maken de buren ook daar een gezellige avond van.

De zeven schutterijen in Didam, Nieuw-Dijk en Loil vieren zondag 7 en maandag 8 augustus schuttersfeest. Vanuit hun eigen dorpen en buurtschappen marcheren zo'n 2.500 schutters zondagmiddag naar het plein van het voormalige gemeentehuis in Didam, waar ze om 16.00 uur gezamenlijk een vendelhulde en defilé brengen. De leiding is dit jaar in handen van schutterij De Heegh, die maandagmorgen om 8.30 uur ook de schuttersmis in de Mariakerk in Didam verzorgt voor vijf van de zeven schutterijen. Schuttersgilde Loil Vooruit en schutterij St. Antonius uit Nieuw-Dijk hebben zondagmorgen al een viering in hun eigen kerken. Op maandagmiddag houdt elke schutterij op haar eigen locatie de schutterswedstrijden, waarna rond 15.00 uur de nieuwe schutters- en ruiterkoningen bekend worden gemaakt.

De Gelderlander, editie De Liemers d.d. 05-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus