ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Fietsroute langs 44 schuttersbogen

Fietsroute langs 44 schuttersbogen

160809 MOJ BogenrouteAan de Kerckhoveweg in de buurtschap Greffelkamp werd één van de fraaiste schuttersbogen gebouwd. De boog verbeeldt de ‘geluksmomenten in het leven van deze gelukkige buurt’.

Door: Natasja Scheerder

Het plaatsen van schuttersbogen is een eeuwenoude traditie. De bogen worden gebouwd ter ere van de schutterskoningen en schutterijen.

In Didam, Nieuw-Dijk en Loil hebben ze echter nog een functie. Ze verwelkomen duizenden fietsers, die in een lang lint van boog naar boog door de drie dorpen rijden.

Dit jaar staan er liefst 44, de één nog fraaier versierd dan de ander. De erebogen worden gebouwd door buurtschappen, vriendenclubs en straatverenigingen. Zo staan er alleen in de buurtschap Greffelkamp al twaalf. ,,Meestal begint het als er in de buurt iemand koning is geworden’’, vertelt Tonnie Peters. Hij woont aan de Greffelkampseweg, waar samen met de buren aan de Klompenhorstweg al sinds 1973 een boog wordt gebouwd.
,,Onze eerste boog bouwden we ter gelegenheid van het koningschap van Herman Gelsing. Sindsdien zetten we elk jaar voor het schuttersfeest een boog. Zo ontstaan er telkens weer nieuwe bogen, die blijven bestaan omdat iedereen het zo gezellig vindt. Maar het zorgt ook voor verbroedering in de buurt’’, vindt buurman Jeroen Roerink. ,,De vrouwen maken wekelijks samen de roosjes en de mannen bouwen de boog en de versieringen. Op die manier ontstaan er mooie contacten in de buurt.’’
Elk jaar heeft de boog ook een ander thema. Dit jaar is dat de Kringdag 2017, die schutterij St. Martinus in Greffelkamp organiseert. Hiervoor hebben de mannen veertien schutters uit hout gezaagd, die allen een vlag van één van de schutterijen of gilden uit de Kring Montferland vasthouden. De vrouwen vouwden zo’n 1200 roosjes voor in de boog.
Een andere fraaie boog in de buurtschap staat dit jaar aan de Kerckhoveweg. De bouwers hebben hier voor het thema ‘geluk’ gekozen. ‘Geluksmomenten in het leven van deze gelukkige buurt’. Geloof, hoop en liefde staan daarbij hoog in het vaandel.
Maar ook in Oud-Dijk, aan het begin van de route, zijn weer een paar prachtige erebogen te bewonderen. Zoals de koningsboog voor koning Alexander (Gies) aan de Dijksestraat en boog de Hogenend. Deze boog is in hetzelfde jaar opgericht als schutterij St. Isidorus en viert dus het 85-jarig jubileum. In de boog zijn alle jaartallen gehangen, waarin een koning van St. Isidorus uit deze buurt kwam.

Opvallend is verder de boog aan de Oude Beekseweg in Nieuw-Dijk, die wordt omringd door tal van houten schutters, vendeliers en bielemannen. Schutterij De Eendracht bouwde aan de Stationslaan in Didam, voor Café Uniek, een boog ter ere van scheidend burgemeester Ina Leppink. Hierop prijken vier foto’s, van de burgemeester in het groen-witte schutterstenue van Didams oudste schutterij.
De bogen staan nog tot en met dinsdag in Didam, Loil en Nieuw-Dijk. Woensdagavond worden de meeste weer afgebroken, waarbij alleen het frame bewaard blijft voor volgend jaar.

Montferland Journaal d.d. 09-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus