ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Gezocht: teler voor voedselbank

Gezocht: teler voor voedselbank

160818 DG VoedselbankOpvolger1 Meewerkende leden van schutterij St. Isidorus. Archieffoto PR Schutterij St. Isidorus

Schutterij St. Isidorus wil na volgend jaar stoppen met telen van groente.

Miriam Szalata


Didam

Schutterij St. Isidorus zoekt een opvolger voor het telen van groente voor de Voedselbank Montferland.

Volgend jaar is in principe het laatste seizoen dat de vrijwilligers van de Oud-Dijkse schutterij op een stuk land aan de Fluunseweg allerlei soorten groenten verbouwen.

Ze hebben dat dan drie jaar gedaan en willen de werkzaamheden overdragen aan een andere schutterij. Het liefst een Didamse, aldus voorzitter Xaf Hendriksen van St. Isidorus.

"We hopen tussen nu en volgend jaar zomer een opvolger te hebben gevonden", zegt Hendriksen.

"Maar mocht dat niet lukken, dan gaan we nog een jaar door. De voedselbank is ingesteld op levering en je kunt er niet zomaar mee stoppen."

160818 DG VoedselbankOpvolger2 Leden van de schutterij aan het werk. Archieffoto Theo Kock

Een eerste poging om de taak over te dragen is er geweest. Tijdens het 'vuüt op de taofel'-gesprek, zoals Hendriksen het noemt, met voorzitters van andere schutterijen heeft hij het al eens ter sprake gebracht. "Ze moeten de tijd hebben om mensen warm te maken. Het is niet iets waarvan je zegt: dat pakken we wel even op. Zo moet er een nieuw stuk grond worden gevonden."

St. Isidorus begon in het voorjaar van 2015 met het telen van groenten voor de voedselbank. Directe aanleiding was het Landjuweel, een groot tweedaags schutterstreffen in 2017 waarvoor St. Isidorus de organisatie doet.

In de aanloop daar naartoe wilde St. Isidorus aandacht vragen voor de vroegere maatschappelijke taak van de schutterijen.

Tegenwoordig lijkt het accent nogal eens te liggen op gezelligheid en drinken, maar vroeger hadden de schutterijen een belangrijke rol in de samenleving, zoals de zorg voor armen. Met dat in het achterhoofd kwam St. Isidorus op het idee om groente voor de voedselbank te verbouwen.

Het is een succes. "We leveren elke week drie porties per gezin", zegt Hendriksen. "We leveren zelfs aan de voedselbank in Doetinchem. De voedselbank Montferland haalt daar elke week brood en neemt dan de groente mee die ze zelf niet nodig heeft." 

De Gelderlander, editie De Liemers d.d. 18-08-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus