ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Jonge en oude schutters sluiten seizoen af in Nieuw-Wehl

Jonge en oude schutters sluiten seizoen af in Nieuw-Wehl

160919 DG SchuttersNieuwWehl1 700Vendelzwaaien tijdens de federatieve schuttersdag in Nieuw-Wehl...

NIEUW-WEHL - Zo'n 1.700 schutters en 600 belangstellenden zijn zondag naar Nieuw-Wehl gekomen voor de federatieve schuttersdag van de Gelderse schuttersfederatie Sint Hubertus. De federatieve schuttersdag is traditioneel de afsluiting van het seizoen.

Er waren 28 schutterijen en schuttersgilden naar Nieuw-Wehl gekomen.

160919 DG SchuttersNieuwWehl2 700...majorettewedstrijden...

Wedstrijden
Ze bestreden elkaar in majorettewedstrijden, vendelzwaaien, wedstrijden voor bielemannen en marketentsters (vanouds pioniers met bijl en vrouwen die de troepen verzorgden). En natuurlijk het koningschieten. „Alle schutterskoningen van de verenigingen doen daaraan mee. De winnaar is de federatieve schutterskoning 2016”, vertelt Marcel Wanders, voorzitter van schutterij De Eendracht Nieuw-Wehl, de organiserende vereniging.

160919 DG SchuttersNieuwWehl3 700...en dansende jeugd van Sint Joris. Foto's Menno Pols/DG

Dance-muziek
Opvallend was het grote aantal jongeren op de schuttersdag. Zoals de jeugdige leden van schuttersgilde Sint Joris uit Ulft, die in de grote tent enthousiast dansten op harde dance-muziek. „Wij zijn in 2008 met een groep jongeren lid geworden”, zegt Chanine van Aken (21). „Ik speel piccolo in het muziekkorps. Door de week studeer ik cultuurwetenschappen in Maastricht. Zij (wijzend op vriendinnen, red.) studeert in Leiden en zij in Enschede. Maar we komen elke weekeinde naar Ulft voor Sint Joris. Dat geeft wel aan hoe leuk we het vinden. De laatste jaren zie je ook meer jongeren bij andere schutterijen.”

160919 DG SchuttersNieuwWehl4 700...een slokje tussendoor...

„Waar wij komen, is het feest!”, roept Tess Jansen (15).

De Gelderlander, editie Achterhoek d.d. 19-09-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus