ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Schutterijen spelen hoofdrol in roman

161021 DG SchutterijenRoman1

Liemerse schutterijen spelen de hoofdrol in nieuwe roman

Didammer Anton Kraus gebruikte zijn jarenlange ervaring als schutterijlid als inspiratie voor een boek: ‘De S van Schutterij’.

Luuk Stam


Didam

Anton Kraus (52) weet waar hij over praat. Het schutterijleven is hem met de paplepel ingegoten.

Al toen hij 4 jaar oud was, liep de kleine Anton mee met De Eendracht, een van de zeven schutterijen in zijn woonplaats Didam. Later werd hij zelf lid.

161021 DG SchutterijenRoman2

Nog later kwam Kraus in het bestuur. En in al die jaren hoorde hij verhalen, verhalen en nog eens verhalen. Steeds was er de wens om daar iets mee te doen. Nu doet Kraus dat dan met een eigen boek.

De S van Schutterij is geen opsomming van feitjes. Het is een roman. Een verhaal dat begint in het jaar 1416 en eindigt in de toekomst, in het jaar 2066.

161021 DG SchutterijenRoman3 700 Anton Kraus. FOTO BART HARMSEN

Het verhaal dat Kraus vertelt, is grotendeels gebaseerd op waargebeurde feiten. Het speelt in Didam, Loil, Holthuizen en Greffelkamp. En bijna alle personages die erin voorkomen hebben ooit echt bestaan. Veelal woonden ze in de omgeving.

Ook de plek waar het verhaal van start gaat, bestaat nog. Het is havezate De Luynhorst in de buurtschap Greffelkamp. In 1416 komt hier midden in de nacht een groep mannen samen om de buurt te beschermen tegen een gewapende bende. Ook de net 18-jarige vrienden Karel, Willem en Sjaak worden door de tamboers van de schutterij opgetrommeld.

161021 DG SchutterijenRomanT

Die nacht komen de vaders van de drie jongens allemaal om het leven. En dus ligt de toekomst van de schutterij voor een groot deel op hun jonge schouders.

Van hieruit begint het verhaal te rollen. Er zijn sprongen in de tijd. Verschillende families passeren de revue. En steeds speelt het reilen en zeilen binnen de schutterijen een centrale rol.

161021 DG SchutterijenRoman4 700 De Lindeboom in Didam die een belangrijke rol in de roman van Kraus speelt. FOTO BART HARMSEN

Herkenbaar
"Het is een herkenbaar verhaal voor iedereen die lid is van een schutterij of een gilde", stelt Kraus. "Ik vind het wel heel spannend. Ik ben hartstikke zenuwachtig en heb geen idee wat mensen ervan gaan vinden."

De geboren en getogen Didammer heeft dan ook nog nooit eerder zoiets geschreven. "Wel eens stukjes in een clubblad", vertelt hij. "Maar dit boek schrijven stond altijd al op mijn to-do list. Ik hoorde jarenlang al die verhalen. In je hoofd ben je er al een hele tijd mee bezig, maar het valt nog niet mee om het dan ook zo op te schrijven. Dit jaar vielen de puzzelstukjes eindelijk allemaal in elkaar."

161021 DeSvan Schutterij VK

Hoewel Kraus geen ervaren schrijver is, was de eerste uitgever die hij benaderde direct zeer enthousiast. Op de ochtend nadat hij de eerste versie had opgestuurd, kwam er al een belletje.

Vanaf vandaag is het boek in het heel Nederland en België te bestellen. "De uitgever vroeg me hoeveel ik er dacht te gaan verkopen", vertelt Kraus. "Ik dacht een paar honderd. Zij dachten veel meer. De schutterijen en gildes leven ook heel erg in Brabant en Zuid-Limburg. En er bestaat nog geen boek zoals dit. Ik ben benieuwd."

161021 DeSvan Schutterij AK

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 21-10-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus