ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Anton Kraus schrijft schuttersroman

Anton Kraus schrijft schuttersroman

161026 MN Schuttersroman 700Anton Kraus: 'Ik heb echt geen idee wat mensen van mijn boek gaan vinden'. Foto: Susan Wiendels

Didammer maakt
debuut met 'De S
van Schutterij'

Door Susan Wiendels

DIDAM – Didammer Anton Kraus schrijft geschiedenis: boeken over schutterijen bestonden er al, maar nooit een echte roman. 'De S van Schutterij' is geen bloemlezing van gortdroge, historische feiten, maar vertelt het verhaal van Didammers en hun onlosmakelijke band met schutterijen.

De 52-jarige ras-Didammer is trots op zijn 72 pagina's tellende boek, dat sinds deze week te bestellen is bij elke boekhandel in het land. Al weet hij niet zo goed wat hij kan verwachten. "Ik vind het allemaal hartstikke spannend, ik heb echt geen idee wat mensen van het boek gaan vinden", zegt hij bescheiden.
Primera De Moriaan aan de Wilhelminastraat heeft er voor de zekerheid een aantal op voorraad. Eigenaar Jurgen Straatsma kan daarmee wel eens spekkoper worden, want iedere rechtgeaarde Didammer heeft wat met schutterijen. Bovendien is het verhaal grotendeel gebaseerd op waargebeurde feiten. De personages hebben ooit bestaan of zijn nog steeds in leven. Didam, Loil en de buurtschappen Holthuizen en Greffelkamp vormen het decor. Allemaal heel herkenbaar en daar houden Didammers van. Bovendien is het boek toegankelijk en gemakkelijk leesbaar.

Beschermen
Het verhaal start in 1416 als de drie jongemannen Karel, Willem en Sjaak bij havezate De Luynhorst in de Greffelkamp bij elkaar komen om de buurt te beschermen tegen indringers. "Een schuttersgilde was er toen om een stad of dorp te beschermen en verdedigen tegen roversbenden of vreemde legers en de interne orde te handhaven bij oproer, brand of overstromingen," legt Anton Kraus uit. Die laatste functie hebben schuttersgilden niet meer blijkt ook uit de verhaallijn in het boek van Kraus. "Maar nog steeds hebben we een maatschappelijke functie. Broederschap. Voor elkaar klaar staan, daar staan schutterijen voor." Zelf loopt hij al als vierjarig jongetje aan de hand van zijn vader mee met schutterij Eendracht. Zodra Kraus lid kan worden, wordt hij lid. In 1985 en 1991 is hij ruiterskoning; in 2008 verovert hij de hoogste titel, die van schutterskoning. Van 1996 tot nu zit hij in het bestuur. Ook al kleurt zijn hart groen-wit, 'De S van Schutterij' is geen Eendrachtboek, het gaat over alle Didamse schutterijen. Iedereen die lid is van een Didamse schutterij kan zich er in herkennen.

Schrijversdebuut
'De S van Schutterij' is het schrijversdebuut van Anton Kraus. Het verhaal had hij al jarenlang exact in zijn hoofd. Pas dit jaar vond hij de rust om alles aan het papier toe te vertrouwen. Na een paar weken schrijven was het manuscript af en benaderde hij uitgeverijen. "Gewoon via Google", vertelt Kraus. De eerste de beste, Boekscout, reageerde enthousiast op zijn verhaal en bracht het boek uit. "Nee, rijk word ik er niet van", zegt Kraus. "Daar gaat het niet om. Ik wilde dit al heel lang en het is me gelukt. Waar de titel vandaan komt? Schutterij spreekt voor zich. De hoofdletter S ook als je het boek gelezen hebt. Letters vormen een rode draad in het verhaal, meer kan ik er niet over zeggen, anders verklap ik teveel."
Het debuut smaakt naar meer. "Als je iets af hebt en je leest het later terug, denk je achteraf al gauw 'had ik het misschien niet zo of zo moeten uitwerken." Achteraf kan het altijd beter. Hij glimlacht. "Daarom komt er zeker een tweede boek."

Montferland Nieuws d.d. 26-10-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus