ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Gouden eremedaille voor Ina Leppink

Gouden eremedaille voor Ina Leppink

161210 DG GoudenEremedailleK 350

Alles uit de kast voor de laatste groet

Voor de burgemeester die zelf te pas en te onpas opdraaft, waren gisteren alle twaalf kernen uitgelopen.

Carine ten Cate


's-Heerenberg

161209 DG AfscheidBurgermoeder1 700 Scheidend burgemeester Ina Leppink en haar echtgenoot Arie nemen hun laatste vendelhulde in ontvangst. ©Theo Kock

Trommels, trompetten en vendeliers. Dat was gisteren voor het gebouw van Gouden Handen in 's-Heerenberg het eerbetoon aan de scheidende burgermoeder van Montferland. Het is de oogst van iemand die uitblinkt in representatieve kwaliteiten en die in haar 11-jarige Montferlandse carrière haarfijn heeft aangevoeld wat de hoogte- en dieptepunten uit een mensenleven zijn. Ze was er op verdrietige momenten en bij blije gebeurtenissen. Ze speldde menig inwoner een onderscheiding op, deelde maandelijks haar eigen pluim uit en was bij haar aantreden zo slim het advies van het college ter harte te nemen. Dat zei: haal het niet in uw hoofd met het Didamse schuttersfeest op vakantie te gaan. Dus was Leppink er steevast en loste zelf ook een schot.

De aubade, de vendelhulde en het Lang zal ze leven door alle aanwezigen, schutterijen en carnavalsverenigingen sloot aan op een buitengewone raadsvergadering vanwege haar vertrek. Daar louter lovende woorden voor deze 'capabele bestuurder', 'aanjager van de economie', voor deze 'warme en benaderbare' eerste burger met 'prettige uitstraling'. Ze werd geroemd als verbinder van de nieuwe gemeente Montferland (sinds 2005, na de fusie van Didam en Bergh). Voor haar affiniteit met logistiek (ze heeft nota bene een vrachtwagenrijbewijs) en haar inspanningen voor een nieuw gemeentehuis voor de ambtenaren in Didam.

161210 DG GoudenEremedaille 700 Ina Leppink krijgt van raadslid Henk Groote een sigaar uit eigen doos: de pluim van de burgemeester. FOTO THEO KOCK

Volgens VVD'er Martin Som is het ook haar verdienste dat er in Gouden Handen een uitgiftepunt is voor paspoorten voor Nederduitsers.
Meermalen werden haar looks de hemel in geprezen: altijd correct gekleed, tikje glamourous en tot in de puntjes verzorgd. Beeldender dan PvdA'er Herman Jansen kon niemand het verwoorden. "Als ik naast haar sta, is het meteen duidelijk wie de burgemeester is."

Was Leppink soms heilig? Natuurlijk niet, maar daarover wordt op een afscheid niet gesproken. Het was zoals Henk Groote van de Lijst Groot Montferland het verwoordde: "De plussen hebben bij u ruimschoots de overhand."

Ina Leppink meldde vorig jaar haar laatste periode niet vol te maken, zodat haar opvolger zich kan inwerken voor de verkiezingen in 2018. Ze wordt opgevolgd door Peter de Baat.

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 10-12-2016

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus