ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Duizend leerlingen leren over schutterijen in Didam

Duizend leerlingen leren over schutterijen in Didam

170328 DG LeerlingenLeren 700 © BartHarmsen

DIDAM - Schutterijen en zes Didamse scholen grijpen het schuttersevenement Landjuweel aan om meer dan duizend basisscholieren bewust te maken van de (culturele) geschiedenis van hun woonplaats.

Elke school in Didam is gekoppeld aan een schutterij. Met een lespakket, activiteiten en demonstraties maken de kinderen kennis met de betekenis van de schutterijen.

Duizenden schutters
Het Landjuweel is het lustrumfeest van de Gelderse Federatie van schuttersgilden en schutterijen St. Hubertus. Deze keer is de organisatie in handen van schutterij Sint Isidorus in Oud-Dijk, die in het weekend van 23 tot en met 25 juni zo'n drieduizend schutters verwacht te ontvangen op een terrein bij de hoek randweg Ruigenhoek en Dijksestraat.

Noaberen
Sint Isidorus wil er niet alleen een schuttersfeest van maken, maar passend binnen het thema 'noaberen' heel Didam betrekken bij de manifestatie. ,,De basis vormt een leskist van het Liemers Museum. Daarbij is het idee ontstaan om aan elke school een schutterij uit Didam, Loil en Nieuw-Dijk te koppelen, die dan invliegen om bijvoorbeeld demonstraties te geven of iets te vertellen over het koningszilver’’, vertelt Petra Frölich van Welcom.

Niveaus
Het project, waarvoor de scholen in juni tijd inruimen, bestaat uit drie niveaus. De jongste kinderen hebben hun activiteiten vooral op school. De leerlingen van de middenbouw, groep 5 en 6, verdiepen zich in de geschiedenis van de schutterijen. De twee hoogste klassen richten hun eigen schutterij op met een koning en een koningin en bijbehorende activiteiten zoals vendelen en vaandel maken. Ter afsluiting bezoeken ze op vrijdag 23 juni het feestterrein waar ze mee kunnen doen aan allerlei schutterswedstrijden.

170328 DG LeerlingenLerenT 700

De Gelderlander, editie Liemers d.d. 28-03-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus