ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Ruim 900 schutters strijden gebroederlijk naast elkaar

Ruim 900 schutters strijden gebroederlijk naast elkaar

170424 SvM GebroederlijkeStrijd 700De ereleden Theo Strikkeling (links) en Theed Jansen van schutterij St. Martinus kijken toe hoe burgemeester Peter de Baat het eerste schot lost. Foto Karel Kersjes

DIDAM – Trouw, broederschap en dienstbaarheid. Het zijn de kernwaarden van veel schutterijen. Dat bleek afgelopen weekend maar weer eens in de buurtschap Greffelkamp. Hier streden zondag ruim 900 schutters van veertien schutterijen gebroederlijk naast elkaar om de koningschappen en prijzen van de Kring Montferland.

Voorafgaand aan de jaarlijkse kringdag vond zaterdagavond in de feesttent ‘kleintje schuttersfeest’ plaats. Zo’n 350 bezoekers, leden van diverse schutterijen en bewoners van de Didamse buurtschap, maakten er gezamenlijk een gezellig feest van. Dit werd zondagmorgen even na negenen alweer voortgezet met het schenken van de erewijn en de officiële opening van de kringdag.

Vervolgens trokken de meer dan 900 schutters, begeleidt door diverse muziekkorpsen, in marstempo door Didam. De organiserende vereniging, schutterij St. Martinus Greffelkamp, deed dit in de ogen van de jury het beste en won daarmee de marswedstrijd. Na het marcheren begonnen op het schuttersterrein achter de feesttent de overige wedstrijden.

De bielemannen hakten of hun leven ervan afhing, er werd gevendeld en de majorettes toonden hun showdansen. De schutters- en ruiterkoningen van de dertien Montferlandse schutterijen streden om het kringkoningschap en voor de koninginnen was het vogelknuppelen weer in ere hersteld. Het bleek echter nog niet zo eenvoudig om de vogel van de paal te gooien. Veel knuppels eindigden dan ook in het luchtledige.

Koningen
Uiteindelijk mocht Geertjan Keurntjes van schutterij Wilhelmina uit Didam zich tot kringkoning laten kronen. Remond Tinneveld van St. Isidorus Oud-Dijk werd ruiterkoning en Chiel Buiting van schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk jeugdkoning. Ans Tinneveld-Gasseling, partner van ruiterkoning Remond liet zich als ‘knuppelkoningin’ kronen.

Toch ging het zondag niet alleen om de prijzen. Tijdens de kringdag bleek maar weer eens dat het schutteren vooral een feest is van tradities en verbroederen. “Daarbij maakt het niet uit van welke schutterij je bent”, zegt Ap Dieker, voorzitter van schuttersgilde Loil-Vooruit. “Schutters uit ’s-Heerenberg, Beek, Braamt, Didam en Loil drinken gezellig een biertje met elkaar. En daarbij valt nauwelijks een onvertogen woord.” Waar het op andere feesten, waar honderden mensen bij elkaar komen, nog wel eens uit de hand wil lopen, verliep het schuttersweekend in Greffelkamp dan ook zonder incidenten.

Daarvoor gingen ook de complimenten naar schutterij St. Martinus Greffelkamp, die alles strak had georganiseerd. “Het is een perfecte dag geworden, waarbij we natuurlijk ook veel geluk hebben gehad met het weer”, vindt voorzitter Xaf Hendriksen van schutterij St. Isidorus. “Greffelkamp heeft zich hiermee weer eens op de kaart gezet.”

Prijzen
Dat deed de schutterij ook tijdens de wedstrijden. Naast het marcheren won St. Martinus Greffelkamp ook het vendelen senioren klassiek en vendelen senioren acrobatisch. Bij de junioren ging de eerste prijs naar het St. Antoniusgilde ’s-Heerenberg en bij de aspiranten won Loil-Voouit. De individuele prijzen bij het vendelen gingen naar Oud-Dijk. Rik Loeters werd eerste bij de senioren en Lisa Holleman bij de junioren.

De Hooglandse schutterij St. Martinus uit Braamt defileerde het beste en presenteerde zich als het meest correcte korps. Bas Teunissen van De Eendracht Nieuw-Wehl werd één bij de bielemannen. Ook de marketensters uit Nieuw-Wehl mochten de eerste prijs ophalen. Bij de majorettes waren er eerste prijzen voor St. Antonius Nieuw-Dijk, Wilhelmina Didam en Loil-Vooruit. St. Jan Kilder had de beste commandant.

Stem van Montferland.nl d.d. 24-04-2017 

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus