ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Groot schuttersproject op basisscholen

Groot schuttersproject op basisscholen

170517 SvM Scholenproject1 700Jeugdbieleman Niels Lenderink van schutterij St. Martinus toonde vorige week zijn haktalent aan de leerlingen van basisschool de Toorts.

 door Natasja Scheerder 

Voor elk wat wils bij de schutterij

Schutterij St. Martinus Greffelkamp gaf vorige week dinsdag de officiële aftrap van het scholenproject voor het Gelders Landjuweel. Op het schoolplein van basisschool de Toorts lieten de bielemannen, majorettes en vendeliers zien wat het schutteren zoal inhoudt. De komende weken kunnen de kinderen zelf kennismaken met de diverse schuttersonderdelen.

DIDAM – Dat gebeurt niet alleen op de Toorts, maar op alle zes basisscholen in de voormalige gemeente Didam. In aanloop naar het Gelders Landjuweel in Oud-Dijk doen bijna alle schutterijen uit Didam, Loil en Nieuw-Dijk mee aan het scholenproject, waarbij ze zo’n 1100 kinderen warm proberen te maken voor het schutteren. Dat doen ze aan de hand van een leskist, die de schutterijen zelf vullen met voorwerpen en beeldmateriaal in de eigen kleuren en tradities.

KENNISMAKEN MET SCHUTTERSONDERDELEN

Schuttersgilde Loil-Vooruit mocht op Koningsdag de eerste leskist van de organiserende schutterij St. Isidorus Oud-Dijk in ontvangst nemen. Vorige week volgde St. Martinus, die het scholenproject officieel opende. Dat gebeurde met het doorhakken van een boomstam door bieleman Henri Lenderink. Zoon Niels (10), leerling van de Toorts, deed dit later nog eens dunnetjes over. Verder waren er demonstraties van de majorettes en vendeliers.

Schuttersattributen
“De komende weken mogen jullie dit zelf ook proberen”, sprak André Peters, bestuurslid van St. Martinus, de kinderen op het schoolplein toe. “We vullen de leskist met allerlei schuttersattributen en er komt een kledingrek met schutterskleren, die jullie kunnen passen. Onze commandant Tonnie Peters vertelt jullie iets over het vendelen en het vendelgebed en de drumfanfare verzorgt een aantal workshops.”

Laserschieten
De kinderen uit de middenbouw bezoeken bovendien het schuttersmuseum in Zevenaar. Voor de leerlingen uit de groepen 7 en 8 is er ringsteken op het schoolplein en laserschieten. “De koning of koningin van het ringsteken is ook koning tijdens het Jeugdlandjuweel”, beloofde Peters.

Het scholenproject wordt op vrijdag 23 juni afgesloten met het Jeugdlandjuweel. De leerlingen uit de bovenbouw gaan die dag met ‘hun’ schutterij in optocht naar Oud-Dijk, waar ze een compleet schuttersprogramma krijgen aangeboden. De koning of koningin gaat voorop in de optocht en strijdt met de koningen van de andere scholen om de hoogste eer.

President Ap Dieker
Waar het scholenproject op de Toorts nu al is begonnen, beperken andere schutterijen hun activiteiten tot de week voorafgaand aan het Landjuweel. “Wij houden een projectweek op de St. Jozefschool, waarbij we anderhalf uur per dag met diverse activiteiten aandacht besteden aan het schuttersgilde”, vertelt president Ap Dieker van schuttersgilde Loil-Vooruit.

170516 MOJ Schuttersproject T1 700

170516 MOJ Schuttersproject T2 700

Montferland Journaal d.d. 16-05-2017

 

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus