ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Letterlijk en figuurlijk 'n brug geslagen

170509 MOJ Bruggetje T1 700

 door Natasja Scheerder 

Letterlijk en figuurlijk 'n brug geslagen

170509 MOJ BrugGeslagen 700Het schuttersbestuur van St. Isidorus op de brug die Oud- en Nieuw-Dijk verbindt. Derde van links voorzitter Xaf Hendriksen, die de brug aanlegde, en helemaal rechts Bas Loeters

Oud- en Nieuw-Dijk

170509 MOJ Bruggetje T2 700

DIDAM - Schutterij St. Isidorus Oud-Dijk houdt binnenkort het Gelders Landjuweel in haar buurtschap. Het schuttersevenement staat in het teken van 'naoberen'. "De brug is als naoberinitiatief ontstaan en vanuit de maatschappelijke gedachte gerealiseerd", zegt Bas Loeters, voorzitter van de Landjuweel Organisatie Commissie. "Naoberen baant paden en slaat bruggen, zo blijkt maar weer eens. Het is geen holle kreet, maar het is tastbaar aanwezig in de Diekse samenleving. Het bruggetje is een welkome aanvulling in de verbinding en de steeds hechter wordende samenwerking tussen Oud- en Nieuw-Dijk."

De aanleiding voor de komst van de Diekse brug is echter vooral een praktische. Met de aanleg van de Zuidelijke Randweg in Didam werd de Fluunseweg aan één kant afgesloten. Het verkeer kan de doodlopende straat sindsdien alleen nog vanaf de Haaghweg inrijden. Toch wisten veel fietsers en wandelaars nog een gaatje in de afrastering te vinden, waardoor ze hun route danig verkortten. Ze reden en liepen zo echter wel over de grond van Xaf en Mimi Hendriksen, die aan het einde van de Fluunseweg tegen de randweg wonen. "Dat vonden we niet erg, maar toen de gemeente Montferland bij ons kwam met de vraag of ze de weg weer open mochten doen voor fietsers en wandelaars, stonden we niet echt te juichen", vertelt Xaf Hendriksen.

170509 MOJ Bruggetje T2 350

"Het wonen aan een doodlopende weg geeft veel voordelen en die willen we eerlijk gezegd niet kwijt. Bovendien is een deel van de grond aan de overkant van de Fluunseweg ook van ons."Hendriksen deed de gemeente daarom een ander voorstel om een nieuw fiets- en wandelpad aan te leggen aan het begin van zijn grond, dat de Bievank- en Fluunseweg weer met elkaar verbindt. "Daaruit is een mooie samenwerking met de gemeente en het waterschap ontstaan", zegt Hendriksen. "De sloot, waar het bruggetje overheen ligt, is namelijk van het waterschap. Het bruggetje en schelpenzandpad zijn door ons aangelegd. Als het helemaal klaar is, dragen we het formeel over aan de gemeente en wordt de brug officieel geopend. In ruil daarvoor krijgen wij het laatste stukje Fluunseweg voor ons huis van de gemeente." Daarmee is iedereen tevreden: de wandelaars en fietsers, Xaf en Mimi Hendriksen, de gemeente én de schutterijen. De Diekse schutters marcheren in het weekend van 23 tot en met 25 juni via het bruggetje rechtstreeks naar hun naobers.

Montferland Journaal d.d. 11-05-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus