ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

St. Antonius brengt jong en oud samen

St. Antonius brengt jong en oud samen

170613 SvM StAntonius 1 700Aan de hand van verhalen, attributen en foto’s lieten de senioren de kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 van de Antoniusschool kennismaken met de schutterstraditie. (foto: Natasja Scheerder) 

 Door Natasja Scheerder 

Kennismaken met schutterstraditie

Doorgaans wordt er op dinsdagmorgen gekaart of gerummikubt. Vorige week stond de tweewekelijkse seniorenochtend in de Meikever in Nieuw-Dijk echter in het teken van de schutterij. Aan de hand van verhalen, attributen en foto's lieten de senioren de kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 van de Antoniusschool kennismaken met de schutterstraditie.

NIEUW-DIJK – De ontmoeting vond plaats in het kader van het scholenproject van het Gelders Landjuweel, dat in het weekend van 23 tot en met 25 juni in Oud-Dijk plaatsvindt. Bijna alle schutterijen uit de voormalige gemeente Didam zijn daarbij gekoppeld aan een basisschool. Aan de hand van een leskist, gevuld met schuttersattributen en -foto's, laten ze de kinderen kennismaken met de diverse schuttersonderdelen. Het project eindigt met het Jeugdlandjuweel op vrijdag 23 juni.

Marian Amting en Wilma Beursken van schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk grepen het project aan om de jongste en de oudste inwoners van Nieuw-Dijk samen te brengen. De mannen vertelden de kinderen daarbij wat over de schutterij en de verschillende secties. De dames knutselden met de kinderen een schutterspet, sjerp en vaandel met stok.

"Zondag is altijd de grote dag", vertelde Joop Kluitman, zelf al ruim vijftig jaar lid van St. Antonius, over het Nieuw-Dijkse schuttersfeest. "Dan gaan we eerst allemaal naar de kerk en daarna halen we de koningen op en gaan we in optocht naar Didam. Daar komen we samen met alle andere schutterijen uit Didam en zijn er onder andere optredens van de majorettes en de vendeliers."

Frans van Vugt is al zo'n twintig jaar officier bij schutterij St. Antonius. Hij liet de kinderen zien wat er allemaal in de leskist zit. Zo toonde hij een zakje kruit. "Dit zorgt tijdens het schuttersfeest voor die harde knallen", zei Van Vugt. "In Oud-Dijk doen ze dat in van die kleine geweertjes, maar in Nieuw-Dijk hebben we daarvoor de kattenkoppen", maakte hij de kinderen aan de hand van foto's duidelijk.

170613 MOJ JongEnOud T1 350

De kinderen luisterden aandachtig naar alle verhalen en waren vooral ook nieuwsgierig naar de attributen in de kist. Zo gingen de schutterspet, sjerp en baton van hand tot hand. "Wat is dit voor een belletje", vroeg één van de kinderen. "Dat is van de pias. Daar rammelen ze mee, zodat wij horen dat de schutters eraan komen", legde Van Vugt uit.

Ook de midden- en bovenbouw zijn deze weken bezig met het scholenproject. "De middenbouw maakt bijvoorbeeld een ereboog met roosjes voor de koningen uit de groepen 7 en 8", vertelde Marian Amting. "Verder richten ze samen met de leerlingen van Het Kompas een eigen schutterij op en bedenken ze een eigen naam, kleur en beschermheer. Het resultaat hiervan is vrijdag tijdens het Jeugdlandjuweel te zien." 

Montferland Journaal d.d. 13-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus