ONDERONS

180511 DG Meidendivisie 700

Lees meer...

Loil-Vooruit opent schuttersproject op Daltonbasisschool St. Jozef

Loil-Vooruit opent schuttersproject op Daltonbasisschool St. Jozef

170619 SvM Daltonbasisschool 700De bielemannen Tim Hetterscheid en Bram Wenting hakten maandagmorgen de weg vrij bij de start van de projectweek voor het Landjuweel. Foto Daltonbasisschool St. Jozef

LOIL – Ook op de Daltonbasisschool St. Jozef in Loil is vanmorgen het scholenproject voor het Gelders Landjuweel van start gegaan. In aanwezigheid van president Ap Dieker van schuttersgilde Loil-Vooruit, schutterskoning Jeroen Donkers, ruiterkoningin en ruiterkoning Annemiek en Theo Kaal en bestuurslid Gerrie Buiting ging de projectweek van start.

Na het welkomstwoordje van de president was het de taak aan de bielemannen Tim Hetterscheid en Bram Wenting om de weg vrij te hakken. Na een paar ferme slagen en de nodige zweetdruppels lukte het de mannen de stam doormidden te hakken. Vervolgens klonken er twee saluutschoten en een luid applaus.

Deze week vinden er diverse schuttersactiviteiten plaats op school. Anderhalf uur per dag wordt er aandacht besteed aan de schutterij. Zo krijgen de kinderen uitleg over het ontstaan van het schuttersgilde, de betekenis van de koningen en tradities. In de leskist zitten allerlei schuttersattributen als een trompet, houten geweer, foto’s van koningsparen en marsmuziek. Ook maken de leerlingen voorwerpen als een sjerp en kroontjes.

“De leerlingen van groep 7 en 8 gaan koningschieten”, zegt Ap Dieker. “De koning gaat op vrijdagmiddag voorop in de optocht naar Oud-Dijk, waar de Jeugdlandjuweeldag plaatsvindt. Voor de andere groepen is er dezelfde dag een schuttersexpositie op school. Op deze manier proberen we de kinderen enthousiast te maken voor het schuttersgilde.

Stem van Montferland.nl d.d. 19-06-2017

View My Stats Hosted by PCextreme

Hosted by WebReus